‘Sıkıca bağlayıp sabitledik bağlarını’: Ligamentler ve bağ dokusu

İnsan suresinde insan bedeninin yaratılışına muhteşem bir işaret;

Yüce Allah 76:28 ayetinde şu şekilde buyurmaktadır;

Kuran Ayet No|Sure No|Ayet No|Ayet

Arapça okunuş

Meal

5617|76|28|نَّحْنُ خَلَقْنَٰهُمْ وَشَدَدْنَآ أَسْرَهُمْ وَإِذَا شِئْنَا بَدَّلْنَآ أَمْثَٰلَهُمْ تَبْدِيلًا

Nahnu halaknâhum ve şedednâ esrehum, ve izâ şi’nâ beddelnâ emsâlehum tebdîlâ.

Biz yarattık onları; ve sıkıca bağlayıp sabitledik onların bağlarını; ve diledik o vakit; değiştirdik emsalleriyle/benzerleriyle onları; bir değişiklikle.

 

(شَدَدْنَآ) şededna kelimesi kökü (شدد) kayış gibi bir şey ile bağlamak (strap), sıkı bağlamak (fasten tight), sabitlemek (fix) anlamındadır.  Steingass, page 532 (of 1241)

(أَسْرَهُمْ) esrahum kelimesi kökü (اسر) bir kişinin bir şeyi bağlamak için kullandığı şey (A thing with which one binds), devenin eyerini bağlamak için kullanılan şey (with which one binds a camel saddle), ip-kement (rope), bağ (cord) anlamındadır. Lane's Lexicon, page 58 (of 3039)

Bu ayet insan suresinde yer almakta ve insanın bedeninin yaratılışı ilgili işaretler vermektedir. Dikkatleri insan bedeninin yaratılışına çekmektedir.    

(أَسْرَهُمْ) esrahum kelimesi çoğul olarak gelmiş olup ‘onların bağlarını’ anlamındadır. (شَدَدْنَآ) şededna kelimesinin bir şeyleri bir araya getirmek için sıkıca bağlamak, onları sabitlemek anlamı düşünüldüğünde ayetteki anlamsıkıca bağlayıp sabitledik’ olur. Kelime anlamları olduğu gibi alındığında ayetten muhteşem bir bilimsel işaret ortaya çıkmaktadır. Yüce Allah insanları yarattığını ve onların bağlarını sıkıca bağladığını, sıkıca sabitlediğini buyurmuştur.

Ancak modern anatomi biliminin insan kadavraları üzerinde yaptığı araştırmalarda detaylı olarak ortaya çıkarılan bu bağlar ligamentlerdir.

 

İnsan vücudundaki ligamentler ‘Ligaments’ (bağlar) nedir?

Yüce Allah’ın ayette bildirmiş olduğu bu bağlar (أَسْرَهُمْ) ‘esrahum’ insanın kemiklerini bir arada tutan bağlardır. Bu bağlar insanın kemiklerine çok sıkı bir şekilde bağlanmış ve sabitlenmiştir.  Bu sıkı bağlanmış bağlar olmamış olsaydı kemikler bir arada duramaz ve insan bedeni oluşamazdı.

Şimdi Allah’ın izni ile bu bağları biraz daha detaylı inleyelim;

İnsan vücudunda bulunan bu bağlar-bantlar çok ama çok sağlamdır. Aynı zamanda da esnektirler. Çekme ve baskı güçlerine karşı çok dirençlidirler. Çok küçük ipliksi (‘fibers’) yapıların paralel şekilde bir araya gelmesi ile oluşurlar. Bu ipliksi yapılar özelleşmiş kollajen proteininden yapılır. İnsan vücudunda yaklaşık 900 adet ligament (bağ) vardır. Ligamentler kemiklere çok sıkı şekilde bağlanarak bağladıkları kemikleri bir arada tutmakla birlikte belirli oranlarda hareketine de izin verirler. Omurga kemiklerini (‘vertebra’) birbirine bağlayan bağlar ile eklemleri birbirine bağlayan bağların esneklik dereceleri farklıdır.

Ligamentler (bağlar) bir arada tutacakları kemiklere sıkıca bağlanırlar ve kemikleri öyle güzel bir tasarım ile sararlar ki kemikleri bir arada tutarken rahat hareket etmelerini de sağlarlar.

Aşağıdaki resimde bir omuz eklemi görülmektedir. Ligamentler kemiklere çok sıkı bağlıdır. Kemiklere sabitlenmiştir. Omuz ve kol kemiklerini birbirine bağlarlar. 

ligamentler bagladik onlarin kemiklerini eklemlerini baglarini insan suresi 28 ayet omuz 76 sure

 

Aşağıdaki resimde bir diz eklemi örnek olarak gösterilmiştir. Üst bacak ile alt bacak kemiklerini birbirine bağlar bu ligamentler/bağlar

ligamentler bagladik onlarin kemiklerini eklemlerini baglarini insan suresi 28 ayet diz

Vücudumuzda ligament-bağ olmayan eklem yoktur. Aşağıdaki resimde bir erkeğin önden kalça kemikleri ve bir kadının arkadan kalça kemikleri görülmektedir. Ligamentlerin kemiklere nasıl bağlandığına lütfen dikkat edin. Bu sıkı bağlanma ile kemikler bir arada kalır.

ligamentler bagladik onlarin kemiklerini eklemlerini baglarini insan suresi 28 ayet kalca 

Bağ dokusuna işaret;

Ayette başka bağlara da işaret olabilir. İnsan vücudunda bu görünen bağların yanında bir de gözle görülemeyen bağlar vardır. Bu bağlar da yumuşak doku olarak bilinen kaslar, yağlar, damarlar, deri, iç organlar (karaciğer, akciğer, bağırsaklar vb.) gibi yapıların bir bütün olarak kalmasını sağlayan bağ dokudur. Bağ dokusu hücreleri bir arada tutar. Bağ dokusu olmamış olsaydı bizi biz yapan tüm yumuşak doku yapılarımız bir bütün halinde duramazdı. Bağ dokusu çok katlı bir binanın beton iskeleti olarak düşünülebilir. Hücreler bu katlarda bulunan yaşayan küçük canlılar olarak düşünülebilir. Binanın beton iskeleti olmadığında bir organdan da söz etmek mümkün olmaz.

Aşağıdaki resim bir mikroskopik incelemedir. Nokta gibi hücrelerin bağlar içersinde yer aldığı görülür. Bu bağlar dokunun iskeletini oluşturur. 

ligamentler bagladik onlarin kemiklerini eklemlerini baglarini insan suresi 28 ayet bag dokusu

 

İnsandan önce benzeri insanımsı varlıkların kanıtı;

Ayette 've diledik o vakit; değiştirdik emsalleriyle/benzerleriyle onları; bir değişiklikle' buyurulmuştur. Bu ayet dikkatli çevrildiğinde bize büyük işaretler sunar. Geçmiş zaman kipi kullanacak değiştirdik ve diledik buyrulmakta. Böylece anlarız ki insan öncesi insanımsı varlıklar yeryüzünde yaşamış. Bu insanların Homo Sapiens insan ırkı öncesi yeryüzünde yaşayan insanlar olduğu açıktır. 

insan oncesi soylari giderilen tuketilen kavimler

  

Bütün bu işaretlerden sonra Yüce Allah hemen sonraki 76:29 ayetinde şu şekilde buyurur;

Kuran Ayet No|Sure No|Ayet No|Ayet

Arapça okunuş

Meal

5618|76|29|إِنَّ هَٰذِهِۦ تَذْكِرَةٌ فَمَن شَآءَ ٱتَّخَذَ إِلَىٰ رَبِّهِۦ سَبِيلًا

İnne hâzihî tezkiretun, fe men şâ ettehaze ilâ rabbihî sebîlâ.

Doğrusu bu bir öğüttür/hatırlatmadır; öyleyse kim diledi; tutsun Rabbine doğru bir yol.

 

Muhteşem. Kuran'ın bu bilimsel işaretlerini gören kimse, kemiklerini Yüce Allah'ın sıkıca bağlarla bağladığını gören, insan öncesi insan benzeri insan ırklarının yaşamış olduğunu gören bir kimse normal olarak Rabbine giden bir yol tutmalıdır.  

En doğrusunu Allah bilir.