Gece karanlığının gündüz aydınlığı ile silinmesi-ortadan kaldırılması: Güneş’in 4,6 milyar yıl önce ilk kez parlaması ve Güneş-Ay takvimlerinin oluşması

Yüce Allah 17:12 ayetinde şu şekilde buyurmaktadır;

Kuran Ayet No|Sure No|Ayet No|Ayet

Arapça okunuş

Meal

2039|17|12|وَجَعَلْنَا ٱلَّيْلَ وَٱلنَّهَارَ ءَايَتَيْنِ فَمَحَوْنَآ ءَايَةَ ٱلَّيْلِ وَجَعَلْنَآ ءَايَةَ ٱلنَّهَارِ مُبْصِرَةً لِّتَبْتَغُوا۟ فَضْلًا مِّن رَّبِّكُمْ وَلِتَعْلَمُوا۟ عَدَدَ ٱلسِّنِينَ وَٱلْحِسَابَ وَكُلَّ شَىْءٍ فَصَّلْنَٰهُ تَفْصِيلًا

Ve cealne l-leyle ven nehâre âyeteyni fe mehavnâ âyete l-leyli ve cealnâ âyete n-nehâri mubsıraten li tebtegû fadlen min rabbikum ve li ta’lemû adedes sinîne vel hisâbe, ve kulle şey’in fassalnâhu tafsîlâ.

Ve yaptık gece karanlığını ve gündüz aydınlığını iki ayet-iki gösterge; öyle ki sildik-ortadan kaldırdık gece karanlığı ayetini; ve yaptık gündüz aydınlığı ayetini bir görmeyi sağlayıcı-gösterici; aramanız için Rabbinizden bir lütuf; ve bilmeniz için yılların sayısını/adetini ve hesabı; böylece her şeyi detaylıca açıkladık.

(مَحَوْنَا) mehavna kelimesi kökü (محو) silmek (efface-wipe), ortadan kaldırmak (destroy) anlamındadır. (Steingass, page 969 (of 1241))

(ٱلَّيْلَ) l-leyle kelimesi kökü (ليل) gece-gece karanlığı (night), gece zamanı (nighttime) anlamındadır. (Hans Wehr 4th ed., page 1040 (of 1303))

(ٱلنَّهَارَ) nnehara kelimesi kökü (نهر) yaygın günışığı-gündüz aydınlığı (broad daylight)- gün (day), gündüz vakti (day time) anlamındadır. ( Lane's Lexicon, page 2919 (of 3039))

(مُبْصِرَةً) mubsıraten kelimesi kökü (بصر) görmeyi sağlamak (to make to see), göstermek (shew), görünmesi için açığa çıkarmak (make manifest) anlamındadır. (Dict. and Glos of Quran by Penrice, page 17 (of 166))

(وَلِتَعْلَمُوا۟) ve li ta'lemu kelimesi kökü (علم) bilmek (know), bilgi-ilim sahibi olmak (to have knowledge), farkında olmak (be aware) anlamındadır. (Hans Wehr 4th ed., page 743 (of 1303))

(ٱلسِّنِينَ) s-sinine kelimesi yıllar-seneler anlamındadır. Türkçe’ye de geçmiş bir kelimedir.

Yüce Allah ayet kelimesini delil-işaretler-gösterge-kanıt-görülecek şeyler anlamında kullanır. 

Bu ayetin açıklamasına geçmeden önce Yüce Allah’ın bu ayette neden karanlık için gece karanlığı, aydınlık için gündüz aydınlığı kelimelerini kullandığını anlamaya çalışacağız.

Aşağıdaki ayette görüldüğü gibi Yüce Allah evrenin oluşumu sürecindeki tam-mutlak bir karanlık için (evrende hiçbir yıldız yoktur o zaman)  (ٱلظُّلُمَٰتِzulumati kelimesini kullanmıştır. Yıldız ve Kuasarların oluşması ile tam karanlık olan evren aydınlanmıştır. Yüce Allah bunu belirtmek için (ٱلنُّورَ) nur kelimesini kullanmıştır. Bu konu ile ilgili detaylı inceleme için tıklayınız.

Yüce Allah 6:1 ayetinde şu şekilde buyurmaktadır;

Kuran Ayet No|Sure No|Ayet No|Ayet

Arapça okunuş

Meal

790|6|1|ٱلْحَمْدُ لِلَّهِ ٱلَّذِى خَلَقَ ٱلسَّمَٰوَٰتِ وَٱلْأَرْضَ وَجَعَلَ ٱلظُّلُمَٰتِ وَٱلنُّورَ ثُمَّ ٱلَّذِينَ كَفَرُوا۟ بِرَبِّهِمْ يَعْدِلُونَ

Elhamdu lillâhillezî halakas semâvâti vel arda ve ceale z-zulumâti ve n-nûr, summellezîne keferû bi rabbihim ya’dilûn.

Hamd Allah'adır ki yarattı gökleri ve yeri; ve yaptı karanlıkları ve aydınlığı; sonra kâfirlik etmiş (gerçeği gizlemiş/örtmüş) kimseler Rableriyle eş/denk tutarlar.

 

(ٱلظُّلُمَٰتِ) zulumati kelimesi kökü (ظلم) anlamı karanlık (darkness, dark) anlamındadır. (Lane's Lexicon, page 1972 (of 3039))

(ٱلنُّورَ) nur kelimesi kökü (نور) anlamı aydınlık (shine), aydınlanma (light up) anlamındadır. (Lane's Lexicon, page 2925 (of 3039))

 

Fakat 17:12 ayetinde farklı bir durum vardır ve Yüce Allah karanlık ((ٱلظُّلُمَٰتِ) zulumati) yerine gece karanlığı ((ٱلَّيْلَ) l-leyle); aydınlık ((ٱلنُّورَ) nur ) yerine gündüz aydınlığı ((ٱلنَّهَارَ) nnehara) kelimesini tercih etmiştir. Aslında bu noktada çok büyük bir mucize vardır.

17:12 ayeti Yüce Allah’ın Güneş’i yaratmasını anlatmaktadır. Güneş 4,6 milyar yaşındadır. 4,6 milyar yıl önce samanyolu galaksimizde bir yerde bulunan bereketli gaz ve toz bulutuna (duman, Nebula) emreden Yüce Allah’ın emrine derhal uyan gaz ve toz bulutu Güneş’i ve Güneş sistemini oluşturmak için harekete geçmiştir. Güneş sistemi ve Dünya'nın 2 günde (dönem) yaratılması makalesi için lütfen tıklayınız. Samanyolu galaksimiz yaklaşık olarak 13,6 milyar yıl yaşındadır. Güneş’imize göre çok çok yaşlıdır. Güneş oluşmadan önce samanyolu galaksimiz milyarlarca yıldız içeriyordu. Evren de milyarlarca galaksi içeriyordu.

Bir an için kendinizi Güneş sisteminin oluşmaya başladığı 4,6 milyar yıl öncesindeki yere götürün ve uzaya baktığınızı düşünün. Ne göreceksiniz? Ay’ın görünmediği gece karanlığında gökyüzüne baktığınızda gördüğünüz manzaraya benzer bir manzara göreceksiniz. Yine 2000-3000 adet yıldız göreceksiniz çıplak gözle. Tıpkı günümüzde gece karanlığında gördüğümüz gökyüzü gibi ama 4,6 milyar yıl önce Güneş’imizden önce oluşmuş yıldızlardan oluşan.

Demek ki günümüzden 4,6 milyar yıl önce Güneş’imizin oluşacağı yerde sürekli bir gece karanlığı vardı. Güneş yoktu. Sadece yıldızların ışıkları vardı. Daha sonra Yüce Allah gecenin karanlığını silmiş-yok etmiş ve sadece gündüzün aydınlığını getirmiştir. Gündüzün aydınlığını yapan Güneş’tir. Güneş devreye girince gecenin karanlığı silinecek, yok olacak ve gündüzün aydınlığı (Güneş’in ışıkları) Güneş sistemimizi sürekli olarak-kesintisiz aydınlatacaktır. Artık gecenin karanlığı yoktur Güneş sistemi için. Ayette belirtilmese de Dünya’nın oluşması ve kendi etrafına dönmesi ile Güneş ışıklarından birazcık da olsa korunması ile sadece Dünya için belirli süreler gece karanlığı oluşturulur. Fakat Dünya’mızdan uzaya çıktığımızda sürekli bir gündüz aydınlığı görülecektir. Güneş sistemimiz sürekli bir gündüz aydınlığının etkisindedir. Gece karanlığı yoktur.

 

Güneş’in oluşması nasıl olmuştur?

Yüce Allah yukarıda anlatılan dumanı yerçekimi marifeti ile döndürüp sıkıştırmıştır. Sıkışma ile birlikte merkezdeki sıcaklık ve basınç artmıştır. Güneş’imiz ilk ışıklarını salarak parlamaya başlamış ve bir ‘T Tauri’ yıldızı olarak doğmuştur. Artık ‘T Tauri’ yıldızı olan Güneş gecenin karanlığını silmiş-yok etmiş-kaldırmıştır.T Tauri’ yıldızı nükleer füzyon yapmadan yerçekimi marifeti ile ışık yaymaktadır. Daha sonra ‘T Tauri’ yıldızı olan Güneş’imiz çekirdeğinde nükleer füzyonu ilk kez başlatacak ve çok daha parlak şekilde ışık yayacak ve gündüz aydınlığı tüm Güneş sistemimizde hüküm sürmeye devam edecektir.

Güneş 4,6 milyar yıl önce ilk kez bir  ‘T Tauri’ yıldızı olarak parlamıştır. Gece karanlığını silmiş-yok etmiştir. Güneş sistemi 4,6 milyar yıldır gündüz aydınlığı ile aydınlanmaktadır.  

t tauri star yildiz gunes in ilk parlamasi ile gece karanliginin gunduz aydinligine ile silinmesi

Şu anda gündüz aydınlığı tüm Güneş sistemimizde hüküm sürmektedir. Gündüz aydınlığı gece karanlığını Güneş ışınları ile tamamen silmiş ve yok etmiştir. Gece karanlığı sadece çok küçük bir alana sıkışmıştır. O da gezegenlerin dönüşü ile bir tarafının gündüz aydınlığını engellemesi ile gece karanlığının oluşması iledir.

 

Güneş’in Güneş ve Ay takvimi için önemi

Güneş bizim seneleri bilmemiz-farkında olmamız ve hesap etmemiz için çok çok önemlidir. Yılların hesap edilmesi için 2 yöntem kullanılır. Güneş takvimi ve Ay takvimi.

Güneş takvimi:

Dünya’mız Güneş’imiz etrafında tam 1 tur döndüğünde geçen süreye 1 yıl-sene denir. Peki, Dünya’nın bir tur döndüğünü nasıl bileceğiz? Zodyak yıldız kümelerine göre bileceğiz. Dünya’mız turuna başladığında bir Zodyak yıldızı ile hizalanır ve Güneş etrafındaki turuna devam eder. Aynı yıldız ile tekrar aynı hizaya geldiğinde tam 1 tur atmış olur. 1 Güneş yılı 365,242181 gündür.  

Ay takvimi:

Ay’ın evrelerine göre hesaplanır. Ay’ın Dünyamız etrafında dönerken Güneş’ten gelen ışınları yansıtması ile Ay’ın evreleri oluşur. Bu evreler takip edilir. Tam bir dolunaydan bir sonraki tam bir dolunaya gelmesi tam 1 ay olarak alınır. 1 Ay yılında-senesinde 12 ay vardır. 1 Ay yılı 354,367056 gündür.

Kuran indiğinde Araplar Ay takvimi kullanıyorlardı. Günümüzde ise Güneş takvimi daha yaygın olarak kullanılmaktadır.

Fakat 17:12 ayeti bu noktada da büyük bir mucize içermektedir. Güneş olmaz ise Ay takvimi de olmaz. Ay’ın kendisinin varlığı bizim senelerin hesabını bilmemiz için yeterli değildir. Güneş olmalıdır ki Ay Güneş ışıklarını yansıtsın ve Ay’ın evreleri oluşsun. Ay’ın evreleri oluşunca insanlar da senelerin hesabını yapabilsin.

Ayet gece karanlığının gündüz aydınlığı ile silinmesi-yok olmasını, Güneş’in önce bir T-Tauri yıldızı ve sonra nükleer füzyon ile tam bir yıldız olmasını ve Güneş'in parlamasının gündüz aydınlığını tüm Güneş sistemine getirmesini anlatmaktadır. Güneş’in oluşması ve parlaması ile de insanlar seneleri sayabilmişler ve hesabını yapabilmişlerdir. (Hem Güneş takvimi hem de Ay takvimi ile).

Güneş’in oluşması ile gece karanlığının gündüz aydınlığı ile değiştirilmesi Güneş ışığı ile hayatın başlaması ve insanları için her türlü fazlın oluşması gerçekleşir. İnsanlar da Rablerinden gelen bu fazlları arayacaklardır.

Konunun ders olarak anlatımı;

 

En doğrusunu Allah bilir.