Yüce Allah aşağıdaki ayetlerinde şu şekilde buyurmaktadır;

Kuran Ayet No|Sure No|Ayet No|Ayet

Arapça okunuş

Meal

4225|41|9|قُلْ أَئِنَّكُمْ لَتَكْفُرُونَ بِٱلَّذِى خَلَقَ ٱلْأَرْضَ فِى يَوْمَيْنِ وَتَجْعَلُونَ لَهُۥٓ أَندَادًا ذَٰلِكَ رَبُّ ٱلْعَٰلَمِينَ

Kul e innekum le tekfurûne billezî halakal arda fî yevmeyni ve tec’alûne lehû endâdâ(endâden), zâlike rabbul âlemîn(âlemîne).

De ki: “Sizler mutlak kafirlik mi edersiniz O’na; ki yarattı ardı/arzı/yeryüzünü/Dünya gezegenini iki gün/evre içinde?”; ve yaparsınız O'na eşitler/eşlik edenler; işte budur alemlerin Rabbi.

4226|41|10|وَجَعَلَ فِيهَا رَوَٰسِىَ مِن فَوْقِهَا وَبَٰرَكَ فِيهَا وَقَدَّرَ فِيهَآ أَقْوَٰتَهَا فِىٓ أَرْبَعَةِ أَيَّامٍ سَوَآءً لِّلسَّآئِلِينَ

Ve ceale fîhâ revâsiye min fevkıhâ ve bâreke fîhâ ve kaddere fîhâ akvâtehâ fî erbeati eyyâm(eyyâmin), sevâen lis sâilîn(sâilîne).

Ve yaptı orada (duman haline getirilecek olan gökte) revasiyeler/ağır baskılar; üstünden onun (duman haline getirilecek olan göğün); ve bereketlendirdi orada (duman haline getirilecek olan gökte); ve takdir etti/ölçülü yaptı orada (duman haline getirilecek olan gökte) gıdalarını onun (duman haline getirilecek olan göğün); dört gün/evre içinde; seviyeli/eşit; talep edenler için.

4227|41|11|ثُمَّ ٱسْتَوَىٰٓ إِلَى ٱلسَّمَآءِ وَهِىَ دُخَانٌ فَقَالَ لَهَا وَلِلْأَرْضِ ٱئْتِيَا طَوْعًا أَوْ كَرْهًا قَالَتَآ أَتَيْنَا طَآئِعِينَ

Summestevâ iles semâi ve hiye duhânun fe kâle lehâ ve lil ardı’tiyâ tav’an ev kerhâ(kerhen), kâletâ eteynâ tâiîn(tâiîne).

Sonra istiva etti/egemenlik kurdu gök üzerine; ve o (gök) bir dumandı; öyle ki dedi ona (göğe); ve yer/yeryüzü için: “Gelin ikiniz; istekli/gönüllü veya isteksiz/gönülsüz”; dedi ikisi: “Geldik istekli/gönüllü”.

4228|41|12|فَقَضَىٰهُنَّ سَبْعَ سَمَٰوَاتٍ فِى يَوْمَيْنِ وَأَوْحَىٰ فِى كُلِّ سَمَآءٍ أَمْرَهَا وَزَيَّنَّا ٱلسَّمَآءَ ٱلدُّنْيَا بِمَصَٰبِيحَ وَحِفْظًا ذَٰلِكَ تَقْدِيرُ ٱلْعَزِيزِ ٱلْعَلِيمِ

Fe kadâhunne seb’a semâvâtin fî yevmeyni ve evhâ fî kulli semâin emrehâ ve zeyyenne s-semâed dunyâ bi mesâbîha ve hıfzen, zâlike takdîrul azîzil alîm.

Öyle ki tamamladı yedi gökleri (çoklu gök-Güneş sistemindeki gezegenlerin gökleri+heliyosfer) iki günde; ve vahyetti her bir göğe emrini/işini onun; ve süsleyip donattık dünya göğünü parlaklıklarla/ışıklarla (kutup ışıklarıyla); ve bir koruma; işte budur takdiri; güç yetirenin; bilenin.

 

Çevirisi yukarıdaki gibi olması gereken bu ayetler yanlış çevrildiğinde ateist, deist ve agnostikler bu ayetleri Kuran'ın ilahi olmadığına bir delil olarak gösterirler. Çelişki olduğunu iddia ederler ki haklıdırlar.   

Diyanet İşleri Çevirisi;

41:9 De ki: "Siz mi yeri iki günde (iki evrede) yaratanı inkar ediyor ve O'na ortaklar koşuyorsunuz? O, alemlerin Rabbidir."

41:10 O, dört gün içinde (dört evrede), yeryüzünde yükselen sabit dağlar yarattı, orada bolluk ve bereket meydana getirdi ve orada rızık arayanların ihtiyaçlarına uygun olarak rızıklar takdir etti.

41:11 Sonra duman halinde bulunan göğe yöneldi; ona ve yeryüzüne, "İsteyerek veya istemeyerek gelin" dedi. İkisi de, "İsteyerek geldik" dediler.

41:12 Böylece onları, iki günde (iki evrede) yedi gök olarak yarattı ve her göğe kendi işini bildirdi. En yakın göğü kandillerle süsledik ve onu koruduk. İşte bu, mutlak güç sahibi ve hakkıyla bilen Allah'ın takdiridir.

Bilimsel yaklaşımdan uzak olduğu ortada olan Diyanet işlerinin çevirisine göre Kuran'da büyük bir çelişki ortaya çıkar. Hatta ayetlerin çevirisi doğru yapılmadığı için birçok mealde aynı çelişkinin olduğunu görebiliyoruz. Yüce Allah evreni yani gökleri 6 günde yarattığını bildirmişti (50:38). Aşağıda ayetler verilmiştir. Dünya gezegeni 2 günde yaratılmıştı (41:9). Yanlış çevrilen ayetlere göre Dünya gezegenindeki sabit dağların yaratılması ve bereketlendirilmesi 4 günde gerçekleşiyor. Yani Dünya'nın yaratılmasından daha uzun sürüyor. Hatta ikisinin toplamı 6 gün oluyor ki evrenin yaratılma süresine denk geliyor. Böylece yanlış olarak Dünya'nın ve üstündekilerin yaratılma süreci evrenin yaratılma süreci ile aynı sürede oluyor. Bilimsel bir çelişki ortaya çıkıyor. Çünkü evrenin ilk yaratılış evresinde Dünya gezegeni yoktu. Hatta doğru yapılmayan çevirilere göre yeryüzünün/Dünya gezegeninin yaratılması öncesi sıradağlar/deniz altı dağlar yaratılmış gibi bir anlam çıkmaktadır. Bu çelişkiler ayetlerin özenli çevrilmemesi ve en önemlisi bilgi eksikliğindendir. Oysa ayetlerin çevirisi düzgün yapıldığında bırakın çelişkiyi büyük bir mucize ortaya çıkar.

Öncelikle kelimelerin anlamlarını verelim;

(رَوَٰسِىَ) ravasiye kelimesi kökü (رسو) anlamı durağan hale gelmek (become stationarity), sabitlenmek (fixed), istikrarlı konuma gelmek (steady), kararlı hale gelmek (steadyfast), sımsıkı (fast), sağlamlaştırmak (firm), sabitlenmiş (anchored) anlamındadır.

(فَوْقِهَا) fevkiha kelimesi kökü (فوق) anlamı üstünde-üzerinde (the location that is above, over) anlamındadır.

(بَٰرَكَ) barake kelimesi kökü (برك) anlamı bereketli olmak (blessed) anlamındadır.

 (قَدَّرَ) kaddera kelimesi kökü (قدر) anlamı her şeyi ölçüp biçme-hesaplama ve belirleme (computed or determine its quantity, measure, size, bulk, proportion, extent, amount, sum, limit or limits, or number) anlamındadır.

(أَقْوَٰتَهَا) ekvateha kelimesi kökü (قوت) anlamı beslemek-desteklemek (nourished), bir şeyin gıdasını (yaşaması için gereken her şeyi) vererek sürdürülebilir halde tutmak (fed with what sustained the thing), yaşamını devam ettirebilmesi için besleme (fed with food sufficient) anlamındadır.

(سَوَآءً) seva'en kelimesi kökü (سوي) anlamı eşitlemek (equal), tek düze hale getirmek-5 parmağı yumruk yapıp tek hale getirmek gibi (uniform), düzlemek (flat), eşitlemek (level) anlamındadır.

(لِّلسَّآئِلِينَ) lissailine kelimesi kökü (سال)  anlamı bir şey için sormak (to ask), talep etmek (demand) anlamındadır.

(دُخَانٌ) duhanun kelimesi kökü (دخن) anlamı duman (smoke), toz (dust) anlamındadır.

(ٱسْتَوَىٰٓ) steva kelimesi kökü (سوي) anlamı yöneldi-kastetti (intended) anlamındadır.

 

Yüce Allah'ın izni ile incelememize başlayalım;

41:9 ayetinde Yüce Allah yeri/yeryüzünü/arzı (Dünya gezegenini) 2 günde/2 evrede/2 dönemde yarattığını buyurmaktadır.

Dünya’mız 2 günde/evrede yaratılmıştır. Evrenimiz ise 6 günde/evrede yaratılmıştır.

Yüce Allah Kuran’da ayette gökleri ve yeri 6 günde (dönemde/evrede) yarattığını bildirmektedir. Bu ayetlerden bir tanesi örnek olarak aşağıda verilmiştir. Diğer ayetler: 7:54, 10:3, 11:7, 25:59, 32:4, 50:38 ve 57:4.  

Kuran Ayet No|Sure No|Ayet No|Ayet

Arapça okunuş

Meal

4666|50|38|وَلَقَدْ خَلَقْنَا ٱلسَّمَٰوَٰتِ وَٱلْأَرْضَ وَمَا بَيْنَهُمَا فِى سِتَّةِ أَيَّامٍ وَمَا مَسَّنَا مِن لُّغُوبٍ

Ve lekad halaknes semâvâti vel arda ve mâ beynehumâ fî sitteti eyyâmin ve mâ messenâ min lugûb(lugûbin).

Ve ant olsun yarattık gökleri ve yeri; ve ikisi arasındakini altı günde/evrede; ve dokunmadı bize hiçbir bitkinlik/yorgunluk.

Günümüzde evrenimizin yaşı tam olarak bilinmektedir. Planck uzay aracı çok hassas ölçümler yapmış ve evrenimizin yaşını (Big Bang’dan günümüze) 13,813±0,058 milyar yıl olarak hesaplamıştır.

Planck uzay aracı evrenimiz ile ilgili çok yeni ölçümler yapmıştır.

Planck evrenin yasi kuran mucizeler

Yüce Allah Dünya’mızı yaratmaya ne zaman başlamıştır?

Kuran'da geçen gök kelimesinin neresi olduğu geçtiği pasajdan anlaşılmalıdır. Kuran'a göre gök kafamızı kaldırdığımızda gördüğümüz veya görmediğimiz her yer olabilir. Atmosfer bir göktür; Güneş sistemi bir göktür; Samanyolu galaksimiz bir göktür; Samanyolu galaksimizdeki bir duman halindeki nebula bir göktür; evrenimizin kendisi bir göktür. Güneş sistemi aynı zamanda 7 göklerdir (çoklu göklerdir=çok sayıda gezegenlerin atmosferleri). Paralel evrenler 7 göklerdir (çok gökler=çoklu evrenler).  

41:11 ayetindeki gök kelimesi açık ve net olarak Güneş sisteminin oluşmasını işaret etmektedir. Böylece anlarız ki bu duman halindeki gök Güneş sistemimizin oluşacağı yani çoklu göklerin oluşacağı nebuladır. Yıldızların doğdukları nebuladır. Yani duman (gaz ve toz) halindeki yerdir.

Aşağıda duman halindeki bir gök görülmektedir. (Kartal Bulutsusunu oluşturan toz ve gaz bulutları. Bu yaratılışın sütunları olarak adlandırılan bölge bulutsunun aktif olarak yıldız oluşturan bölgesidir. (Kaynak NASA)). Duman yani gaz-toz halindeki bu gök yıldız sistemlerinin doğdukları yerlerdir. Güneş sistemimiz de duman halindeki böyle bir gökten doğdu. Bu gökler devasa boyuttadır. Yüzlerce ışık yılı büyüklüğünde olabilirler.

duman halindeki gok 2 gunde yeri yaratti 

Yüce Allah Dünya'mızı yaratmaya Samanyolu galaksimiz içindeki bu gaz ve toz bulutuna (dumana) yöneldiği-emrettiği anda başlamıştır (41:11 ve 41:12). Yani Güneş sistemimizi çok göklü (gezegenlerin gökleri/heliyosfer) şekilde oluşturmaya başladığı anda.

Peki, Yüce Allah bu dumana ne zaman yönelmiştir?

Bunun cevabını bulmak için Güneş sistemimizin kaç yaşında olduğunu bilmemiz gereklidir. Yüce Allah Güneş sistemini ve Dünya’yı 2 dönemde yarattım dediğine göre (41:9 ve 41:12) bu yaratılma süreci basit bir hesap ile 4,600 milyar yıl içinde olmalıdır (13.813/6x2=4,600). Diğer bir deyiş ile Güneş sistemimiz 4,6 milyar yıl yaşında olmalıdır.

Şimdi Güneş sistemimiz kaç yaşında olduğunu araştıralım. Meteorlardan elde edilen atomların izotoplarında yapılan analizlerde Güneş sistemimizin tam olarak 4,6 milyar yıl yaşında olduğu tespit edilmiştir. Tek kelime ile muhteşem. SubhanAllah. Tam da ayetlerde işaret edildiği gibi.

Yüce Allah Kuran'da Güneş sisteminin yaşını tam olarak bize bildirmiştir. 

big bang evrenin yasi dunyanin 2 gunde yaratilmasi evrenin 6 gunde yaratilmasi riziklarin 4 gunde verilmesi kuran mucizeler

41:10 ayetinin incelenmesi;

Bu ayette çok önemli bir detay vardır. Gıdaların oluşması!

Klasik çevirilerde yapılan en büyük hata 41:10 ayetindeki 'he' zamirinin 'ard' yani yere/yeryüzüne gönderilmesidir. Ayrıca 'revasiye' kelimesinin anlamını sadece 'sıra dağlar' olduğunun sanılmasıdır. Bu şekilde ayet çevrilince Dünya’nın üstüne dağların yerleştirildiği, yerin bereketli kılındığı ve yeryüzünde soranlar-arayanlar için gıdaların eşit olacak şekilde 4 günde oluşturulduğu şeklinde anlamlandırılmıştır. Fakat bu ayet aslında başka bir durumu bildirmektedir

Yüce Allah'ın izni ile ayeti inceleyelim;

41:10 ayetindeki 'he' dişil ve tekil zamirinin 'gök' kelimesine gitmesi gereklidir. Gök kelimesi dişil ve tekildir. 41:10 ayetinde 'he' zamiri ile işaret edilen gök henüz duman haline gelmemiş olan, Samanyolu galaksimiz içindeki bir yerdir. Yüce Allah henüz duman haline gelmemiş olan bu yerin üstüne (fevkiharevasiyeler/ağır baskılar koymuştur. Revasiye kelimesi 'sabitleyiciler' demektir. Bu da bize bu kelimenin yerçekimi alanları olduklarını gösterir. Dünya gezegeni üzerinde de revasiyeler vardır. Bunlar sıradağlar ve deniz dağlarıdır 'sea mounts'. Ancak kelimenin tek anlamı bu değildir. Kelimenin anlamı işaret edildiği yere göre değişir. Gökteki bir revasiye kuvvetli yerçekimi bölgelerini işaret eder. Kazıklar gibi uzay zaman dokusunu sabitleyen yerlerdir. Bu revasiyeler henüz duman haline gelmemiş olan göğü duman haline getirecektir. Bu revasiyeler yani sabitleyiciler yani yer çekimi alanları sayesinde duman (gazlar ve tozlar) bir araya gelebilmiştir.   

41:10 ayetinde Yüce Allah'ın henüz duman haline gelmemiş olan göğü bereketlendirdiğini anlıyoruz. Bu bereketlendirmenin ne olduğu hemen bildiriliyor. Bu bölge gıdalandırılıyor. Yani bu bölge duman haline getiriliyor. Ancak bu duman basit bir duman değil. Bu dumandan Güneş sistemimiz doğacak. Güneş oluşacak. Dünya gezegeni gibi diğer gezegenler oluşacak. Her bir gezegenin kendi atmosferleri olacak. Kısacası yedi gökler oluşacak. Hem de 2 günde; 2 evrede (41:12). Demek ki bu duman çok büyük gıdalar içeriyor. Güneş sistemimizi oluşturacak olan her şey ama her şeyin maddesi/atomu yani gıdalar bu duman içinde olmalıdır. İşte bu dumanı oluşturan gıdaların tam olarak 4 günde oluşturulduğunu, takdir edildiğini Yüce Rabbimiz bize bildiriyor. (Not: 4.6 milyar yıl önce bedenimizi oluşturan atomların hepsi o bereketli duman içindeydi.) 

Yüce Allah’ın Güneş sisteminin, gezegenlerin, Dünya gezegeninin ve üzerinde yaşayan her şeyin oluşması için gerekli olan tüm materyalleri (gıdaları, ekvateha) 4 günde (dönemde) oluşturduğu anlaşılmaktadır.

Aşağıdaki resimde başka bir duman halindeki gök görülmektedir (Carina nebulası). Bu bulutsular yıldızları oluşturmak için gereken tüm gıdaları yani gerekli tüm atomları/molekülleri içerirler. Gerekli tüm atomları oluşma süreci evrenin ilk saniyesinde başlar. Enerji maddeyi oluştur. 4 günde ayni (9.2 milyar yılda ancak gördüğünüz duman haline gelir.)   

duman halindeki gogun risiklarinin gidasinin hazirlanmasi

Bu gıdalar nereden gelmektedir?

Büyük patlama (Big Bang) ile evrenimiz tekillikten saniyeler içerisinde büyük şişme ile şişmiş ve yayılan ölçülemeyecek kadar büyük bir enerji sicimleri oluşturmuş (Sicim teorisi-String theory), bu sicimler farklı boyutlarda titreşerek atom altı parçacıklara dönüşmüş, ve evrenin ilk anlarında quarklar ve glüyonlardan oluşan son derece muntazam ve akışkan, ve inanılmaz bir sıcak sıvı haline gelmiştir. 11:7 ayetinde Yüce Allah ‘…O'nun arşı da sıvı üzerinde idi…’ buyurmuştur. Bu quarklar ve glüyonlardan oluşan sıvı genişlemeye ve soğumaya başlayınca, elektronlar quarklar ve glüyonların yörüngesine girerek hidrojen atomunun oluşturmuştur. Evrende oluşan ilk atom-element hidrojen atomudur. Evrenin genişlemesini sürmesi ile evren saydamlaşmış ve ilk ışık (foton) görülmüştür. Evrenin ilk aşamalarında bol miktarda hidrojen atomu mevcuttu. Yüce Allah 41:10 ayetinde belirtiği gibi Dünya’mızın ve üstündeki şeylerin yaratılması için gereken her şeyi ((أَقْوَٰتَهَا) ekvateha) oluşturmaya başlayacaktır. Diğer bir deyiş ile periyodik tablodaki tüm atomları (ağır metaller dahil), suyu, karbon-oksijen-nitrojen atomlarının bağlantı yapması ile oluşan monomer ve polimerleri.

Yüce Allah evreni yerçekimi kuvvetini (sabitleyiciler, demir atıcılar-belki de kara delikler) kullanarak şekillendirmektedir. Yerçekimi kuvveti evrenin bazı bölgelerinde serbest olarak dolaşan hidrojen atomlarını ((رَوَٰسِىَ) ravasiye (رسو)) sabitlemekte, bir araya getirmekte, bir geminin demir atması ve sabitlenmesi gibi hidrojen atomlarını sabitlemektedir. Hidrojen gazının aşırı sıkışması ile evrendeki ilk yıldızlar nükleer füzyon başlatarak parlamıştır. Bu yıldızlar demir atomundan daha hafif olan tüm elementleri çekirdeklerinde oluşturur ve katmanlarında tutarlar. Yıldızın çekirdeğinde demir bir kez oluştuğunda bu yıldızın ölüm fermanıdır. Yıldız içine çöker ve süpernova patlaması olur. İçe çöken yıldız nötron (Tarık) yıldızıdır. Dışarı atılan gaz ve toz bulutları içinde su, demir ve demirden hafif atomlar-elementler ve karbon temelli monomerler ve polimerler tüm uzaya saçılır.

Süpernovalarda demirden ağır olan atomlar-elementler oluşamaz.

Peki, demirden daha ağır olan elementler nereden geldi?

Yüce Allah bunun cevabını da bize bildiriyor. Tarık (Nötron) yıldızlarından. Bu konu ile ilgili detaylı inceleme için lütfen tıklayınız. Milyarlarca yıl boyunca, süpernova patlamaları ile oluşan milyonlarca nötron yıldızı birbirleri ile karşılaştıklarında çekim alanlarına girerler ve belirli bir zaman sonra çarpışarak patlarlar. İşte bu 2 nötron yıldızının çarpışmasından demirden daha ağır elementler-atomlar (iyot, krom, nikel, altın, platin vb.) oluşur ve uzaya dağılır.

Süpernova patlamalarından ve 2 nötron yıldızının çarpışması ile Dünya'mız ve üstündeki her şeyin yaratılması için gereken materyaller uzaya saçılmış halde üretildi. Peki, bunlar nasıl bir araya getirilecek?

Uzaya dağılan bu atomların-suyun-karbon temellil molekülerin yeniden bir araya getirilmesi yine yüce Allah’ın yerçekimi (sabitleyiciler, demir atıcılar) ile gerçekleşir. Yerçekimi yine iş başındadır. Yerçekimi (sabitleyiciler, demir atıcılar) uzayda serbest halde olan bu atomlar-su-monomer ve polimer gibi maddeleri sabitler ve bir araya getirir. Bunlara gaz ve toz bulutları (Nebula) denir.

İşte bu toz-gaz bulutları Dünya’nın ve üzerindeki şer şeyin yaratılması için gerekli olan tüm maddeleri içerir (gıdalarını, (أَقْوَٰتَهَا) ekvateha (قوت)). Dünya ve üzerindeki her şey oluşurken gerekecek olan- talep edilecek olan ((لِّلسَّآئِلِينَ) lissailine (سال) ) tüm gıdalar dengeli bir şekilde (سَوَآءً) seva'en (سوي) bu gaz-toz bulutu içinde Yüce tarafından hazırlanır.

Artık Dünya’nın yaratılmasına başlamak için her şey hazırdır. Yüce Allah Dünya’nın ve üstündekilerin yaratılması için gerekli olan her şeyi tam 4 günde hazırlamıştır.

4 gün ne kadar süredir?

Yüce Allah’ın evrenleri 6 günde (dönemde) yarattığını biliyoruz. Evrenimiz 13,813±0,058 milyar yıl yaşındadır. 6 dönem 13,813 milyar yıl olduğuna göre 4 gün (dönem) yaklaşık olarak 9,21 milyar yıl eder. Evrenin başlangıcından 9,21 milyar yıl sonra (4 gün-dönem) Dünya ve üzerindekilerin yaratılması için gereken şartlar (gıdalar) oluşturulmuştur. Bundan sonra Yüce Allah Güneş sisteminin, gezegenlerin ve Dünya’nın yaratılmasına başlamıştır. 

Yüce Allah 41:10'da hazır edilen dumana/bulutsuya yönelecek ve Güneş sistemimizi yaratacaktır. Çoklu gökler şeklinde. Yani çok sayıda gök (atmosfer) içeren gezegenler yaratarak.  

gaz ve toz bulutu

Bu ayette Yüce Allah 41:10 ayetinde belirttiği 4 günde (dönemde) Dünya’nın yaratılışı için hazır hale getirilen gaz ve toz bulutuna (dumana) emretmiş ve oluşumu başlatmıştır.  

'fevkıhâ' 'üstünde' geçişinin anlamı; 

fevkahâ’ kelimesi 2:26 ayetinde de geçer. Aynı kelime bir sivrisineğin üzerinde bulunan bakterileri işaret etmişti. Aşağıdan bu makaleyi okuyabilirsiniz.

“Doğrusu Allah çekinmez, ki ortaya koyar bir örnek; bir sivrisineği; onun üstündekini de.”: Sivrisinek ve onun üstündeki bakteriler.

Sivrisineğin üstünde deyince sadece sırtında anlaşılmaz. Karın gölgesi de, ayakları da üstü olur. Durum baktığınız yere göre değişir. 

Ayetlerden anladığımıza göre henüz duman haline gelmemiş olan göğün üzerinden baskılar/sabitleyiciler geliyor. Uzayda üstü-altı-yanı-sağı solu baktığımız yere göre değişeceğinden üstü kelimesi bu göğün dışında olan ancak ona yakın olan tüm kenarları olarak anlaşılır. Böylece anlarız ki bu baskılar/sabitleyiciler göğün hemen yakınından geliyor.

Örnek bir revasiye/baskılar/sabitleyiciler şu olabilir; bu göğün yakınında bir süpernova patlaması gerçekleşebilir. Oluşan yerçekimi ve şok dalgaları tozları harekete geçirerek o göğü duman halinde getirebilir. Başka bir senaryo olarak; bir karadelik bu göğe yaklaşabilir. Yerçekimi ve şok dalgaları yine bu tozları harekete geçirebilir. Senaryolar artırılabilir.

Ayette göğün yakınından, dışından; her yönden gelen baskılar/sabitleyiciler ‘min fevkahâ’ ‘üzerinden onun’ olarak işaret edilmiştir.

Oluşum nasıl devam etmiştir?

4 gün (dönem) içinde hazır hale gelen bereketli gaz ve toz bulutuna (duman, Nebula) emreden Yüce Allah’ın emrine derhal uyan gaz ve toz bulutu Güneş sistemini oluşturmak için harekete geçmiştir. Yüce Allah bu dumanı yerçekimi marifeti ile döndürüp sıkıştırmıştır. Sıkışma ile birlikte merkezdeki sıcaklık ve basınç artmış ve Güneş’imiz ilk ışıklarını salarak parlamaya başlamış ve bir ‘T Tauri’ yıldızı olarak doğmuştur. Güneş’in parlaması ile gaz ve toz halindeki disk (‘protoplanetary disc’) yıldızdan uzaklaşmış ve dönmeye devam etmiştir.

Aşağıdaki resimde Dünya'nın kendi etrafında ve Güneş etrafında dönerken yörüngesindeki küçük parçacıkları toplayarak süpürmesi ve bu şekilde bir toz tanesinden dev bir Dünya haline gelmesi gösterilmiştir. 

Hadean earth dunya yaydik genislettik kuran

Bu dönüş sırasında maddeler kümelenerek öncelikle çakıl taşları gibi küçük cisimleri oluşturmuş, bunlar da birleşerek 200 metre kadar büyüklüğünde cisimleri oluşturmuş ve daha sonra daha büyük cisimler oluşmuştur. Yörüngedeki en büyük olan cisim önündeki küçük cisimleri hem kendi etrafında dönüp, hem de Güneş etrafında dönerken yuvarlak-top şeklini almıştır. Bu yuvarlak cisim Güneş etrafında ve kendi etrafında dönmeye devam ederken yörüngesi üzerindeki maddeleri süpürerek içine çekmişyörüngesini temizlemiş, bu sayede şişmişbüyümüşgenişlemiş ve Dünya’mızın ‘hadean’ ismi verilen ilk halini almıştır.

Aşağıdaki resimlerde yerçekimi ile merkezde sıkışmış olan maddeler parlama ile ilk Güneş'in oluşturuyor. Bu parlama ile (‘protoplanetary disc’) genişliyor ve tam disk halini alıyor. Daha sonra toz tanecikleri birleşerek büyük parçaları oluşturuyor. En büyük parça önündeki her şeyi toplayıp büyüyerek yörüngesinini temizliyor.

dunyanin olusmasi yayilmasi genisletilmesi yuvarlatilmasi kuran mucizeler

Dünya’mız oluştuktan sonra sıra üzerinde yaşam için gereken şartların sağlanmasına gelmiştir. Güneş sistemi oluşurken gezegen haline gelemeyen ve içerisinde su, elementler, karbon temelli monomer ve polimer içeren kayalar bir hipoteze göre gaz devi Jüpiter’in yörüngesinin Güneş’e doğru biraz kayması ile Dünya’ya yönelmiştir. Dünya’ya yönelen bu parçalar Dünya’ya gökyüzünden milyonlarca yıl boyunca yağmıştır-akıtılmıştır-boşaltılmıştır. Sonunda Dünya’daki okyanuslar oluşmuştur. Dünyadaki okyanuslardaki su ve organik maddeler evrim süreci ile tüm canlıları oluşturmuştur.

Dünya'nın oluşumu ile ilgili detaylı inceleme için;

Dünya’nın yuvarlatılarak genişletilmesi-büyütülmesi-yörüngesindeki her şeyi temizlemesi

Yüce Allah'ın canlı olan her şeyi sudan-sıvıdan yarattım demesi ve evrim teorisi için;

‘Her canlı şeyi sudan yarattık’: Kuran ve evrim teorisi

Ayetten Yüce Allah bize Güneş sistemi 7 gökler şeklinde (çok sayıda gezegenin atmosferleri) yarattığını buyurmuştur. Çok katmanlı olan göklere görevleri ve işlevleri emredilmiştir. En yakın gök olan dünya göğü süslenmiş ve korunmuştur. Yakın göğün korunması ve süslenmesi ile ilgili detaylar için;

Yakın göğün korunması ve süslenmesi: Şeytanlar için fırlatma-taşlama alanları, şeytanların terbiye edilmesi

Bazı eleştirilere cevap;

'ha' zamiri 'ard' 'yere' gitmelidir diyenlere;

41:10 ayetinde yeryüzü mü işaret edilmiş; yoksa yeryüzünü oluşturacak olan gök mü? 41:10 ayeti ile 15:19-20 ayetleri benzer mi?

Ayrıca;

Selam;

Düşündüğün gibi değil. Şöyle anlatayım; dikkatli takip et.

Caner Taslaman’ın yaklaşımı dahil maalesef bu ayetleri Kuran’ın bütünüyle değerlendiren ve sağlam bir sonuca bağlayan yok. Kuran’da yakın gök, gök, gökler, 7 gökler olayını çözdük Yüce Allah’ın izni ile. Karmaşık bir konu. Tüm gök kelimelerini Kuran’dan çıkardım. Tek tek inceledim. Nereyi işaret ettiklerini tek tek çıkardım. Sadece gökler ile ilgili bir ders yapacağım inşAllah.

https://kuranmucizeler.com/kuran-da-gok-sema-gokler-semavat-7-gokler-seb-a-semavatin-anlamlari-atmosfer-galaksimizdeki-duman-gunes-sistemi-evren-ve-coklu-evrenler

Ayetleri dikkatli okursan şunu anlarsın;

41:9’da Dünya’nın 2 günde yaratıldığı bildiriliyor. Aynı ayete bu yaratılışın bir kanıt olması gerektiği de bildiriliyor. Daha sonraki ayetler Dünya’nın yaratılması ile ilgili olmalı. Burası anlaşıldı mı? Yani takip eden ayetler Dünya’nın 2 günde nasıl yaratıldığı ile ilgili olmalı. Burası çok önemli.

41:11 ayetinde duman haline gelmiş bir göğe yönelme var. Bu gök içinde 7 gökler ve Dünya gezegeni var. Dikkat et! Çoklu gökler ve Dünya gezegeni bu gök içinde. Yüce Allah içinde çoklu gökler ve Dünya’nın atomlarını içeren bu göğe emrediyor.

41:12 ayetine göre 2 günde tamamlanma gerçekleşiyor. Tamamlanma sonucunda çoklu gökler ortaya çıkıyor. Bir de Dünya gezegeni. 41:9 ile uyumlu şekilde 2 günde Dünya gezegeni oluşuyor. 2 günde de çoklu gökler. Bu da bize 41:12 ayetinde Güneş sistemimizin yaratılışının anlatıldığı gösterir. Çoklu gökler=Gezegenlerin atmosferleri ve Güneş’in atmosferi (Helyosfer). Zaten 41:12 ayetinde her bir göğe emrinin verildiği de işaret ediliyor. Dünya atmosferine yani en yakın göğe de koruma görevi veriliyor. Süsleniyor (kutup ışıkları).

Ayetler bütün olarak düşünüldüğünde Dünya’nın ve Güneş sisteminin yaratılışı anlatılıyor. Sadece Dünya’nın değil. Bu nedenle 41:10 ayetinde işaret ‘fiha’ ile edilen yer Güneş sisteminin yaratıldığı yer olmalıdır. Yani henüz duman haline gelmemiş gök.

41:12 ayeti olmamış olsaydı, sadece Dünya’nın yaratılması işaret edilseydi belki haklı olabilirdiniz. Ancak Güneş sisteminin yani 7 göklerin yaratılması da var. 41:10 ayetinde işaret edilen göğün her yanından (uzayda üstü demek kenarlarından demek olur; baktığın yere göre üst değişir) baskılar ve sabitleyiciler uygulanıyor. Sonra burası bereketlendiriliyor. Dengeli bir şekilde ihtiyaç duyulan tüm atomlar burada hazır ediliyor. Ne için hazırlanıyor? Cevap 41:12’de. Çoklu gökler ve Dünya için. Sadece Dünya için değil.

Bu şekilde düşündüğümüzde 41:9-12 ayetlerinde Dünya’nın ve Güneş sisteminin oluştuğu bulutsunun/nebulanın meydana getirilmesi ve sonrası bu bulutsudan/nebuladan Dünya’nın ve Güneş sisteminin 2 günde yaratılması anlatılıyor.

Gök kavramını tam anlamadan bu ayetleri anlayamazsınız. Önce gök olayını kafanda bir çöz. Ondan sonra Yüce Allah önünün açar.

Selametle,

Konunun ders olarak anlatımı;

 

En doğrusunu Allah bilir.