Yüce Allah aşağıdaki ayetlerinde şu şekilde buyurmaktadır;

Kuran Ayet No|Sure No|Ayet No|Ayet

Arapça okunuş

Meal

1641|12|47|قَالَ تَزْرَعُونَ سَبْعَ سِنِينَ دَأَبًا فَمَا حَصَدتُّمْ فَذَرُوهُ فِى سُنۢبُلِهِۦٓ إِلَّا قَلِيلًا مِّمَّا تَأْكُلُونَ

Kâle tezreûne seb’a sinîne de’eben, fe mâ hasadtum fe zerûhu fî sunbulihî illâ kalîlen mimmâ te’kulûne.

Dedi (Yusuf): “Ekersiniz yedi sene, alışıldığı şekilde; öyle ki ne hasat ettiniz, o durumda bırakın onu kendi başağında; az bir miktar yediğinizden hariç.”

1642|12|48|ثُمَّ يَأْتِى مِنۢ بَعْدِ ذَٰلِكَ سَبْعٌ شِدَادٌ يَأْكُلْنَ مَا قَدَّمْتُمْ لَهُنَّ إِلَّا قَلِيلًا مِّمَّا تُحْصِنُونَ

Summe ye’tî min ba’di zâlike seb’un şidâdun ye’kulne mâ kaddemtum lehunne illâ kalîlen mimmâ tuhsinûne.

"Sonra gelir bunun ardından yedi çetinler/zorlular; yiyip tüketirler onlar için önceden yaptığınızı/depoladığınızı; az bir miktar sakladığınızdan hariç."

1643|12|49|ثُمَّ يَأْتِى مِنۢ بَعْدِ ذَٰلِكَ عَامٌ فِيهِ يُغَاثُ ٱلنَّاسُ وَفِيهِ يَعْصِرُونَ

Summe ye’tî min ba’di zâlike âmun fîhi yugâsun nâsu ve fîhi ya’sırûne.

"Sonra gelir bunun ardından bir yıl; onda bol yağmur yağdırılır insanlara; ve onda sıkarlar (insanlar)."

 

Bu ayetlerde Yusuf peygamberin Melik’in gördüklerini yorumlaması anlatılmaktadır. Biliyoruz ki daha sonra Melik Yusuf peygamberi hazinelerin başına geçirmiştir. Muhtemeldir ki ayetlerdeki olaylar gerçekleşmiştir.

Yusuf peygamber ne öneriyor;
Mısırlılar 7 sene alıştıkları şekilde yani Nil nehrinin taşma zamanlarına göre tarlalarını ekeceklerdir. Ürünlerini hasat ettiklerinde o sene yiyecekleri az bir miktar haricinde başağında bırakacaklardır. Ürünü başağı ile birlikte depolayıp saklayacaklardır. Bu uygulama 7 sene sürecektir. Bu normal geçen 7 seneden sonra zorluklar içeren 7 sene gelecektir. Bu 7 çetin senede yaşananlar daha önceden depolamış oldukları tahılın az bir miktarı hariç tüketecektir. Sakladıklarından az bir miktar geride kalacaktır. Bunlardan sonra bir yıl gelecektir ki bol yağmur yağacak ve Nil nehrinde tekrar düzenli taşkınlar başlayacaktır. Mısırlılar yine ekip biçeceklerdir. Bol miktarda tahıl ürünü elde edecekler ve bu kez yemek ve sıkmak için bol miktarda kullanacaklardır.

Bir önceki makalemizde ayetlerde işaret edilen sıkma eyleminin meyve sıkmak olmadığını, tahıl sıkmak yani bira yapmak olduğunu detayları ile göstermiştir.

Kuran antik Mısırlıların yaygın şekilde tahıldan (buğday/arpa/çavdar) bira yaptığını nereden biliyordu?

Bu makalemizde ise Yusuf peygamberin yaşamış olabileceği tarih aralığını belirlemeye çalışacağız Yüce Allah’ın izni ile.

Kuran’ın bize vermiş olduğu bilgiler ışığında Musa peygamberin Mısır’dan çıkışının M.Ö. 1640 yılları olduğunu yani Santorini yanardağ patlaması ile olduğunu biliyoruz.

Musa peygamber ve İsrailoğullarının Mısır’dan çıkışı ve bol suyun (Kamışlı Göl-‘Reed Sea’) bölümlere ayrılması ve Santorini tsunamisi: ‘Exodus’

Yusuf peygamberin de Hiksosluların Mısır’a girmeye başladığı M.Ö. 1880 yılları öncesi yaşadığını tahmin ediyorum.

Horlanan, ezilen milletin Mısır’a hâkim olması: Hiksoslular ‘Hyksos’ ve Santorini (‘The Minoan eruption of Thera’) patlaması

Yusuf peygamberin Mısır’ın hazinelerini başına geçmesi ile, Mısır’da etkin bir pozisyona gelmesi nedeni ile Mısır’a Hiksosluların gelmesine izin verdiğini düşünüyorum. Yusuf peygamberin babası Yakup peygamberi, annesini ve kardeşlerini Mısır’a getirip yerleştirdiğini de Kuran’dan anlıyoruz. Mısır’a giren bir avuç İsrailoğlu yani Yakup (İsrail) peygamberin soyu yaklaşık 300-400 yıl içinde oldukça fazla bir nüfusa ulaşmıştır. Özgür ve göreceli olarak rahat bir hayat süren İsrailoğulları daha sonra firavunlar tarafından köleleştirilmiştir. Özgürlükleri elinden alınmıştır. Musa peygamberin mücadelesi aslında özgürlük mücadelesidir.

Kısaca bunları anlattıktan sonra yukarıdaki ayetler ışığında Mısır tarihi bulgularına bakalım.

1920 yılında Mısır’ın Thebes bölgesinde yapılan kazılarında bir mezar (Meketre's tomb TT280 c) bulundu.

meketre mezari yusuf peygamber

Bu mezarın sahibi Orta Krallığın başında hüküm süren hükümdar Amenemhat I (M.Ö. 1939-1910)’in zamanında öldüğü tahmin edilen Meketre isimli üst düzey bir görevliydi. Bu mezarda çok sayıda tahtadan yapılmış maketler bulundu. Bu maketlerde eski Mısır’daki bazı uygulamaların canlandırılması yapılmıştı. Maketler o kadar detaylı yapılmıştı ki o dönemde Mısır'da yaşanmış olayları çok detaylı bir şekilde görmemizi sağlıyordu.

yusuf peygamber melik

Meketre ve oğlu;

meketre ve oglu yusuf peygamber

Bu maketlerden 1 tanesi öyle bir sahneyi canlandırıyordu ki yukarıdaki ayetlerde işarete edilen Yusuf peygamberin hükümdara önerdiği tahıl depolamasını gösteriyordu. Bu makette tahılların depolandığı, kaydının tutulduğu anlaşıyor. Mutlaktır ki bu şekilde yapılan uygulama bireysel değildir. Mutlaka ülke genelinde yapılan bir uygulama olmalıdır. Bu da bize Meketre’nin bu tahıl depolama işlerinin ülke genelinde yöneticisi olduğunu gösterir.

yusuf peygamber ne zaman yasadi

Aşağıdaki videoda daha detaylı görüntüler izlenebilir.

Sonuç olarak;

Meketre'nin mezarında bulunan bu maket bizlere sistematik bir tahıl depolama sürecinin gerçekleştirdiğini göstermektedir. Meketre'nin öldüğü tarih olan M.Ö. 1939-1910 tarihlerinin Hiksosluların Mısır'a giriş tarihine (M.Ö. 1900 yılları) yakın olması Yusuf peygamberin antik Mısır'da bu tarihlerde yaşamış olabileceğini destekler.   

En doğrusunu Allah bilir.