Yeterli bilgi sahibi olmadığımız konularda konuyu daha iyi bilen, konunun uzmanlarına danışmak.

Yüce Allah aşağıdaki âyetlerinde şu şekilde buyurmaktadır;

Kuran Ayet No|Sure No|Ayet No|Ayet

Arapça okunuş

Meal

1942|16|43|وَمَآ أَرْسَلْنَا مِن قَبْلِكَ إِلَّا رِجَالًا نُّوحِىٓ إِلَيْهِمْ فَسْـَٔلُوٓا۟ أَهْلَ ٱلذِّكْرِ إِن كُنتُمْ لَا تَعْلَمُونَ

Ve mâ erselnâ min kablike illâ ricâlen nûhî ileyhim fe s’elû ehlez zikri in kuntum lâ ta’lemûn.

Ve göndermedik senden önce adamlardan başkasını; vahyettik onlara;  öyleyse sorun zikir ehline eğer bilmiyor iseniz.

2488|21|7|وَمَآ أَرْسَلْنَا قَبْلَكَ إِلَّا رِجَالًا نُّوحِىٓ إِلَيْهِمْ فَسْـَٔلُوٓا۟ أَهْلَ ٱلذِّكْرِ إِن كُنتُمْ لَا تَعْلَمُونَ

Ve mâ erselnâ kableke illâ ricâlen nûhî ileyhim fe s’elû ehlez zikri in kuntum lâ ta’lemûn.

Ve göndermedik senden önce adamlar dışında; vahyettik onlara;  öyleyse sorun zikir ehline eğer bilmiyor iseniz.

 

Bu ayetlerde çok önemli bir işaret var. Yüce Allah Muhammed peygamberimiz öncesi insanlara kendilerine vayhettiği resûller gönderdiğini buyurduktan sonra gönderilmiş peygamberler konusunda yeterli bilgisi olmayan insanlara bu konuda daha fazla bilgisi olan zikir ehline, yani kitap ehline bilgilenme amaçlı soru sormalarını öneriyor. Kuşkusuz ki o dönemde kitap ehli gönderilmiş olan peygamberler konusunda ellerindeki Tevrat'a hakim olmaları nedeniyle daha bilgilidirler. Kısacası konuya hakimdirler ve konunun uzmanıdırlar. Gönderilmiş olan bu peygamberlerle ilgili bilgi Tevrat’ta mevcuttur.  

Bu da bize açıkça göstermektedir ki bilgi sahibi olmadığımız konularda o konu hakkında doğru bilgiye sahibi olan, o konunun uzmanı olan kimselere soru sorarak bilgi almamız gerekmektedir. Bilgi açısından eksik olunan konu herhangi bir konu olabilir.

Örnek; sağlığımız ile ilgili bir konu olabilir. Covid 19 aşısı yaptıralım mı yaptırmayalım mı?

Bu konu hakkında yeterli uzmanlık bilgisine sahip değilsek yapmamız gereken aşı konusunda uzman olan tıp doktorlarına danışmaktır. Tıp doktorları da kendilerinin veya başka tıp doktorlarının yapmış oldukları çalışmaların sonuçlarına göre bir fayda-zarar analizi yapar. Bu analize göre aşı yaptırmanın faydaları olası zararına göre çok çok fazla ise aşı yaptırmayı önerirler. Aksine; aşının kabul edilemez zararları mevcut ise aşının yaptırılmasını önermezler. Konu hakkında yeterli bilgisi olmayan kimselerin aşı yaptırmayın veya aşı yaptırın gibi başka insanları da etkileyecek sözler söylemesi uygun olmayacaktır. Yeterli bilgi sahibi olmadığı bir konuda insanları yanlış yönlendirmesi nedeniyle de sorumlu olacaktır.

Diğer bir örnek; Kuran’ın bir ayetini Türkçe mealden okurken tam anlamamış olabiliriz. Ne yapacağız? Anlayamadığımız ayeti anlamak için bu ayet hakkında daha fazla bilgisi olabilecek kimse veya kimselere soracağız.

En doğrusunu Allah bilir.