Kuran’dan yüz çevirenlere dünyada sıkıntılı bir yaşam vardır: Diriliş gününde de körlük, acı ve azap

Yüce Allah 20:124-125 ve 126 ayetinde şu şekilde buyurmuştur. 

Kuran Ayet No|Sure No|Ayet No|Ayet

Arapça okunuş

Meal

2470|20|124|وَمَنْ أَعْرَضَ عَن ذِكْرِى فَإِنَّ لَهُۥ مَعِيشَةً ضَنكًا وَنَحْشُرُهُۥ يَوْمَ ٱلْقِيَٰمَةِ أَعْمَىٰ

Ve men a’rada an zikrî fe inne lehu maîşeten danken ve nahşuruhu yevmel kıyâmeti a’mâ.

Ve kim yüz çevirdi zikrimden (Kuran’dan); öyle ki, şüphesiz onadır bir yaşam, dar/sıkı; ve kör haşrederiz onu kıyamet/diriliş günü.

2471|20|125|قَالَ رَبِّ لِمَ حَشَرْتَنِىٓ أَعْمَىٰ وَقَدْ كُنتُ بَصِيرًا

Kâle rabbi lime haşertenî a’mâ ve kad kuntu basîrâ.

Dedi: “Rabbim! Niçin kör haşrettin beni? Ant olsun ben gören idim.”

2472|20|126|قَالَ كَذَٰلِكَ أَتَتْكَ ءَايَٰتُنَا فَنَسِيتَهَا وَكَذَٰلِكَ ٱلْيَوْمَ تُنسَىٰ

Kâle kezâlike etetke âyâtunâ fe nesîtehâ, ve kezâlikel yevme tunsâ.

Dedi (Allah): “Bu böyledir; geldi sana ayetlerimiz; öyle ki unuttun sen onu; ve bu böyledir; bugün unutulursun.

(مَعِيشَةً) meiyşeten (عيش) yaşam (life, the way of living) anlamındadır. Hans Wehr 4th ed., page 775 (of 1303)   

(ضَنكًا) danken kelimesi kökü (ضنك) darlık-zor (to be straitened), sıkışık (cramped), sıkıntılı (distress) anlamındadır. Hans Wehr 4th ed., page 638 (of 1303)

Kuran’da (ذِكْرِى) zikir kelimesi hatırlatma, öğüt anlamından kullanılır. Kuran’ın kendisi de Allah’ın bir öğüdü olduğu için zikir olarak işaret edilir.

(ذِكْرِى) ‘zikri’ kelimesinin direkt olarak Kuran’ı işaret ettiği ayetlerden bazıları aşağıda verilmiştir.

Yüce Allah’ın zikri Kuran’dır.

7:2 Sana indirilen Kitap, onunla uyarman için müminlere bir zikirdir. Ondan dolayı, göğsünde bir darlık olmasın.

11:120 Resullerin haberlerinden kendisiyle gönlünü sabitleştirenlerin her birini sana kıssa ediyoruz. Sana gelen bu kıssalar, müminlere bir hak nasihat ve zikirdir.

18:101 Onlar, gözleri benim zikrim karşısında perde içinde olan insanlardı. Dinlemeye dayanamıyorlardı.

29:51 Karşılarında okunup duran bir kitabı sana indirmiş olmamız onlara yetmiyor mu? Bunda, inanan bir toplum için elbette ki bir rahmet ve bir öğüt vardır.

Açıkça görülmektedir ki; Yüce Allah’ın zikrinden (öğüdünden, Kuran’ından) yüz çeviren kimseler için dünyada zorlu, sıkıntılı bir hayat olacaktır.

Gerçekten de yapılan bilimsel beyin araştırmaları Allah’a inanmayan insanların inanan insanlara göre daha kaygılı ve stresli oldukları gösterilmiştir.

Psikiyatr Dr. Michael Inzlicht’un (University of Toronto) yapmış olduğu beyin çalışmalarında denekler ‘Stroop task’ isimli bir test yöntemine tabi tutulurken beyin dalgaları incelenmiştir. İnanmayan kişilere göre inanan kişilerde beynin ön singulat korteksanterior cingulate cortex’ (ACC) adı verilen kısmının yapılan hatalara (kaygı uyarıcı) karşı daha az aktivite gösterdiği tespit edilmiştir. Ki bu bölgenin fazla aktif hale gelmesi kaygı üreten ve hata yapma riskini artıran bir mekanizmayı tetiklemektedir. Kısacası; İnanan insanlar uyarılara karşı daha az kaygı üretmektedirler. Hatta inanma seviyesi arttığında bu bölgenin ateşlenmesi, aktif hale gelmesi çok çok daha az gerçekleşmekte ve inananlar daha az stres hissetmekte ve daha az hata yapmaktadırlar.

Psikiyatr Dr. Michael Inzlicht şunları ifade etmektedir; İnanan kişiler bilinmeyen bir şey ile karşılaştıklarında, hata yaptıklarında daha az kaygı hissetmekte ve sakin kalmakta, kontrollerini kaybetmemektedirler.

Araştırmacının çalışması diğer araştırmacılar olan Dr. Ian McGregor-York University, Jacob Hirsh ve Kyle Nash ile birlikte Psychological Science dergisinde yayınlanmıştır.

Makalenin künyesini veriyorum; Michael Inzlicht, Ian McGregor, Jacob B. Hirsh, Kyle Nash. Neural Markers of Religious Conviction. Psychological Science, 2009; 20 (3): 385 DOI: 10.1111/j.1467-9280.2009.02305.x

Sıkıntı ve kaygıyı yok edecek ilaç nedir?

Kuran'dır.

Yüce Allah 10:57 ayetinde şu şekilde buyurmuştur. 

Kuran Ayet No|Sure No|Ayet No|Ayet

Arapça okunuş

Meal

1419|10|57|يَٰٓأَيُّهَا ٱلنَّاسُ قَدْ جَآءَتْكُم مَّوْعِظَةٌ مِّن رَّبِّكُمْ وَشِفَآءٌ لِّمَا فِى ٱلصُّدُورِ وَهُدًى وَرَحْمَةٌ لِّلْمُؤْمِنِينَ

Ya eyyuhen nasu kad caetkum mev'ızatun min rabbikum ve şifaun lima fis suduri ve huden ve rahmetun lil mu'minin.

Ey insanlar! Rabbinizden size bir öğüt, gögüslerde olana bir şifa ve müminler için hidayet ve rahmet gelmiştir.

 

İncelememize devam edelim;

(يَوْمَ ٱلْقِيَٰمَةِ) ‘yevme l-kiyameti’ kıyamet günü Kuran’da toplam 70 kez geçer. Diriliş günü anlamındadır. Çok ilginçtir ki Kuran'da cehennem kelimesi toplam 77 kez geçer. Cehennemin 7 kapısı vardır. Detaylı inceleme için lütfen tıklayınız

Aşağıda örnekler verilmiştir. 

4:87 Allah; O'ndan başka ilah yoktur. Kendisinde hiç bir şüphe olmayan kıyamet gününde sizleri muhakkak toplayacaktır. Allah'tan daha doğru sözlü kimdir?

17:97 Allah, kimi hidayete erdirirse, işte o, hidayet bulmuştur, kimi saptırırsa onlar için O'nun dışında asla veliler bulamazsın. Kıyamet günü, biz onları yüzükoyun körler, dilsizler ve sağırlar olarak haşrederiz. Onların barınma yerleri cehennemdir; ateşi sükûn buldukça, çılgın alevini onlara arttırırız.

Yüce Allah Kuran’ından yüz çeviren kişileri ahirette, diriliş gününde (kıyamet günü) kör olarak tekrar yaratacağını buyurmuştur.

Kör olarak yaratılan kişinin şu dediğinde bir bakın; ‘"Rabbim, beni neden kör olarak haşrettin? Oysa dünyada iken gören biriydim."

Dikkat edilirse kişi Rabbim demektedir. Artık her şeyin farkındadır. Yüce Allah’ın varlığını tamamen bilmektedir ve ona Rabbim demektedir.

Rabbi onu kör olarak yaratmıştır.

Yüce Allah bunun nedenini o kişinin dünya hayatında Kuran’a yüz çevirmesinden olduğunu bildirmiştir.

Yüce Allah’ın  bir öğüt olan Kuran’ını okumayıp, anlamayıp, Kuran'la amel etmeyen, hayatını Kuran'a göre yaşamayan kimse diriliş gününde kör olarak yaratılır.

En doğrusunu Allah bilir.