Yüce Allah aşağıdaki ayetlerde şu şekilde buyurmuştur. 

Kuran Ayet No|Sure No|Ayet No|Ayet

Arapça okunuş

Meal

1977|16|78|وَٱللَّهُ أَخْرَجَكُم مِّنۢ بُطُونِ أُمَّهَٰتِكُمْ لَا تَعْلَمُونَ شَيْـًٔا وَجَعَلَ لَكُمُ ٱلسَّمْعَ وَٱلْأَبْصَٰرَ وَٱلْأَفْـِٔدَةَ لَعَلَّكُمْ تَشْكُرُونَ

Vallâhu ahrecekum min butûni ummehâtikum lâ ta’lemune şey’en ve ceale lekumus sem’a ve l-ebsâre ve l-ef’idete leallekum teşkurûn

Ve Allah çıkardı sizleri annelerinizin karınlarından; bilmezsiniz bir şey; ve yaptı sizlere işitme ve görme duyuları ve gönüller; belki şükredersiniz.

2749|23|78|وَهُوَ ٱلَّذِىٓ أَنشَأَ لَكُمُ ٱلسَّمْعَ وَٱلْأَبْصَٰرَ وَٱلْأَفْـِٔدَةَ قَلِيلًا مَّا تَشْكُرُونَ

Ve huvellezî enşee lekumus sem’a ve l-ebsâra ve l-ef’idete kalîlen mâ teşkurûn

Ve O'dur inşa eden sizlere işitme ve görme duyuları ve gönüller; ne kadar az şeye şükredersiniz.

3510|32|9|ثُمَّ سَوَّىٰهُ وَنَفَخَ فِيهِ مِن رُّوحِهِۦ وَجَعَلَ لَكُمُ ٱلسَّمْعَ وَٱلْأَبْصَٰرَ وَٱلْأَفْـِٔدَةَ قَلِيلًا مَّا تَشْكُرُونَ

Summe sevvâhu ve nefeha fîhi min rûhihî ve ceale lekumus sem’a ve l-ebsâre ve l-ef’idete, kalîlen mâ teşkurûn

Sonra biçim verdi ona ve üfledi onun içine ruhundan ve yaptı sizlere işitme ve görme duyuları ve gönüller; ne kadar az şeye şükredersiniz.

5262|67|23|قُلْ هُوَ ٱلَّذِىٓ أَنشَأَكُمْ وَجَعَلَ لَكُمُ ٱلسَّمْعَ وَٱلْأَبْصَٰرَ وَٱلْأَفْـِٔدَةَ قَلِيلًا مَّا تَشْكُرُونَ

Kul huvellezî enşeekum ve ceale lekumus sem’a ve l-ebsâre ve l-ef’idete kalîlen mâ teşkurûn

De ki: “O'dur inşaa eden sizleri ve yaptı sizlere işitme ve görme duyuları ve gönüller; ne kadar az şeye şükredersiniz."

 

(ٱلسَّمْعَ) s-sem'a kelimesi kökü (سمع) duymak-işitmek (to hear) anlamındadır. Hans Wehr 4th ed., page 501 (of 1303). Ayetlerde isim olarak kullanılmıştır.

(ٱلْأَبْصَٰرَ) l'ebsara kelimesi kökü (بصر) görme yetisi (eyesight) anlamındadır. Ayetlerde çoğul olarak kullanılmıştır. 

(ٱلْأَفْـِٔدَةَ) l'ef'idete kelimesi kökü (فاد) kalp, gönül anlamındadır. Kuran’da bu kelime gerçek kalp olarak geçmez. İdrak etme yetisi, düşünme yetisi, bilinçlenme anlamındadır. Ayetlerde çoğul olarak kullanılmıştır.

 

Çok ilginç şekilde tüm Kuran’da (s-sem'a vel'ebsara vel'ef'idete) ‘ٱلسَّمْعَ وَٱلْأَبْصَٰرَ وَٱلْأَفْـِٔدَةَ’ tamlaması 4 yerde geçer ve hep aynı sıra ile buyurulur. İşitme-Görme-İdrak etme

Ayetlerde insanın yaratılışına ayrıca işaret vardır. Yüce Allah insanın yaratılışında işitme-görme-idrak etme yetilerinin gelişim sırasını işaret etmiş olabilir mi?

Modern bilimin son yıllarda yapmış olduğu çalışmalar göstermiştir ki; İnsanın yaratılış esnasında işitme, görme ve idrak etme yetilerinin gelişim sırası Yüce Allah’ın ayetlerde belirttiği sıraya uygundur.

İnsanın ilk olarak işitme yetisi gelişir, daha sonra görme yetisi ve en sonunda idrak etme-düşünme yetisi gelişir.

 isitme gorme gonuller verir

Fetüsün (cenin) duyma yetisi ne zaman gelişir?

Anne karnında fetüs olarak isimlendirilen cenin gebeliğin 16. haftasında düşük frekanslı seslere tepki vermeye başlar. Dr Marisa López-Teijón’ın yapmış olduğu çalışmalara göre (the Institut Marquès in Barcelona and London) annenin vajinasından anne rahmine gönderilen ses dalgalarının 16. haftalık bebekte tepkilere neden olduğu bilinmektedir. Duyma yetisinin tam olarak gelişmesi anne karnında 26-27. haftada tamamlanır. Yapılan bir çalışmada 27 haftalık fetüslerin %96’sı 250 Hz ve 500 Hz sese tepki vermiştir. Arch Dis Child Fetal Neonatal Ed. 1994 Sep; 71(2): F81–F87. doi: 10.1136/fn.71.2.f81

Bebek normal olarak annesinden doğduğunda duyma yetisi tam olarak gelişmiştir. Tüm sesleri duyabilir.

 

Fetüsün (cenin) görme yetisi ne zaman gelişir?

Anne karnında fetüs olarak isimlendirilen ceninin görme yetisi gebeliğin 24-28. haftalarında başlar (28-30 haftalarda hızlı göz hareketleri başlar ki bu retinanın aktif olmaya başladığını düşündürür) ve doğumdan sonra 3-4. aylarda tam olarak tamamlanır.  Optik sinirin myelinizasyonu doğumdan sonra devam eder. Yeni doğmuş bir bebek renkleri göremez. Sadece ışığı ve gri renkleri fark edebilir. Renkleri görmesi doğumdan sonra 3. ayda gerçekleşir.

Açıkça görülmektedir ki; İşitme yetisi görme yetisinden daha önce lütfedilmektedir. Zamanında doğmuş bir bebeğin duyma yetisi tam olarak gelişmişken, tam olarak görme yetisine doğumdan sonra 3. ayda ulaşır.

 

İdrak etme, düşünme yetisi ne zaman gelişmekte?

Ayetlerde gönüller olarak işaret edilen düşünme yetisi, akletme yetisi, idrak etme yetisinin beyin olduğu ortadadır. İnsan beyni ile idrak eder. Beyni ile düşünür. Beyni ile karar verir. Beynin gelişimini tam olarak tamamlaması doğumdan sonra 2. yılda gerçekleşir.

 

En doğrusunu Allah bilir.