Görürsün dağları, zannedersin sabit: Yürür-dolaşır bulutların yürümesi-dolaşması gibi

Yüce Allah 27:88 ayetinde şu şekilde buyurmuştur.

Kuran Ayet No|Sure No|Ayet No|Ayet

Arapça okunuş

Meal

3245|27|88|وَتَرَى ٱلْجِبَالَ تَحْسَبُهَا جَامِدَةً وَهِىَ تَمُرُّ مَرَّ ٱلسَّحَابِ صُنْعَ ٱللَّهِ ٱلَّذِىٓ أَتْقَنَ كُلَّ شَىْءٍ إِنَّهُۥ خَبِيرٌۢ بِمَا تَفْعَلُونَ

Ve tere l-cibâle tahsebuhâ câmideten ve hiye temurru merres sehâbi, sun’allâhillezî etkane kulle şey’in, innehu habîrun bimâ tef’alûn.

Ve görürsün dağları; sanırsın o durağan/sebatlı; ve o yürür/dolaşır yürümesi/dolaşması (gibi) bulutun; üretimi/yapısı/imalatı/işi Allah'ın ki mükemmelleştirdi her bir şeyi; doğrusu O haberdardır ne yaparsınız.

 

(تَرَى)  tera kelimesi kökü (راي) görmek (see), bakmak (look) anlamındadır. Hans Wehr 4th ed., page 368 (of 1303)

(ٱلْجِبَالَ) l-cibale kelimesi kökü (جبل) dağlar anlamındadır. Bu kelime çoğul olarak kullanılmıştır.

(تَحْسَبُهَا) tehsebuha kelimesi kökü (حسب) sanmak-zannetmek (assume) anlamındadır.  Hans Wehr 4th ed., page 205 (of 1303)

 (جَامِدَةً) camideten kelimesi kökü (جمد) donuk-hareketsiz (inflexible) Hans Wehr 4th ed., page 158 (of 1303)

(تَمُرُّ) merra kelimesi kökü (مرر) geçmek (pass), yürümek (walk), dolaşmak (saunter), hareket etmek (move), akmak (flow) anlamındadır. Hans Wehr 4th ed., page 1056 (of 1303)

(ٱلسَّحَابِ) s-sehabi kelimesi kökü (سحب) bulut (cloud) anlamındadır.  Hans Wehr 4th ed., page 465 (of 1303). Bu kelime çoğul olarak kullanılmıştır.

Bu ayette çok muhteşem bir mucize vardır. Kuran’daki her mucizenin ayrı bir yeri vardır. İnsanlar kendi bilgi ve kapasitelerine göre bu mucizelerden faydalanırlar. Ama bu ayetteki mucize gerçekten olağan üstüdür. İnsanı derinden etkilemektedir. 

Ayette Yüce Allah çok net ve açık şekilde dağlara bakan, dağları gören birisinin dağları sabit, hareketsiz göreceğini ve hareketsiz olduklarını sanacağını buyurmuştur. Gerçekten de öyledir. Yüce Allah’ın buyurduğu gibi dağlara bakan herkes onu hareketsiz ve sabit görür. Ancak Yüce Allah hemen sonrasında dağların bulutların yürümesi-dolaşması gibi hareket ettiklerini yürüdüklerini, dolaştıklarını buyurmaktadır.

Bu nasıl olabilir? Dağlar nasıl yürür? Dağlar nasıl dolaşır?  

Dünya’mızın en üst tabakası magma denen erimiş kaya tabakası üzerinde yüzmektedir. Dünya bir soğana benzetilirse üstünde yaşadığımız kabuk soğanın zarına benzetilebilir. Bu kabukta büyük çatlaklar-yarıklar vardır.

Yüce Allah Dünya’nın yarıklara-çatlaklara sahip olduğunu mucizevi bir şekilde bize bildirmişti. Detaylı inceleme için aşağıdaki linke tıklayınız.

https://kuranmucizeler.com/dunya-yi-sekillendiren-tektonik-tabakalar-catlayislarla-yarilislarla-dolu-dunya

Modern bilim Dünya’nın yer kabuğunun çatlaklar-kırıklar-yarılmalarla dolu olduğunu tespit etmiştir. Dünya’mızın dış kabuğu yekpare bir yapı değildir. Parçalara ayrılmıştır. Bir yap-bozun parçaları gibidir. Bunlara tektonik tabakalar denir.

  • Pasifik tabakası
  • Kuzey Amerika tabakası
  • Günel Amerika tabakası
  • Afrika tabakası
  • Avrupa tabakası
  • Antarktika tabakası
  • Arabistan tabakası
  • Somali tabakası
  • Filipinler tabakası
  • Nazca tabakası
  • Hindistan tabakası
  • Avustralya tabakası

Aşağıdaki resimde günümüzde Dünya’nın tektonik tabakaları gösterilmiştir.

yarilislar catlaklari olan yer dunya kuran mucizeler tektonik tabakalar

Dünya üzerindeki büyük sıradağların (And Dağları, Alpler, Himalayalar, Toroslar ve birçok sıradağ) oluşmasında ana gücü bu tabakaların birbiri ile çarpışması oluşturur.

Bu tabakalar sürekli hareket halindedir. Dünya’nın yüzeyini şekillendirirler. Kıtaları üstlerindeki dev dağlar ile birlikte hareket ettirirler. Bu hareket çok çok yavaş olduğu için (yılda yaklaşık 2.5 cm) gözle algılanması mümkün değildir. Ama Dünya’mız yaklaşık 4.5 milyar yaşındadır. Zaman kavramı bin yıl, on bin yıl, yüz bin yıl, milyon yıllara çıktığında kıtaların üstlerindeki dev dağlar ile birlikte tıpkı bulutların gökyüzünde yürümesi-dolaşması gibi Dünya yüzeyinde yürüdükleri-dolaştıkları görülür.

Aşağıdaki yapılan çalışmalar sonrası Dünya kıtalarının üstlerindeki dev dağlar ile birlikte tıpkı bulutların dolaşması gibi Dünya üstünde dolaştıkları görülür. 200 milyon yıl öncesinden günümüze hareket gösterilmiştir. Dağların kıtalar ile birlikte dolaşması hiç bitmeyecek bir olaydır.   

daglarin bulutlar gibi yurumesi dolasmasi kitalarin hareketi tektonik tabakalar

 

Ayetteki 2. mucize ise dağların yürümesi-dolaşmasının sürekli olmasıdır. Yüce Allah ayette geniş zaman kullanmıştır. Bu da eylemin sürekliliğini gösterir. Dağlar yürür-dolaşır. Bu eylem süreklidir. Gerçekten de dağların yürümesi milyarlarca yıldır devam etmekte ve Dünya yok oluncaya kadar da devam edecektir.  

Dağların bulutların yürümesi-dolaşması gibi yürüdükleri-dolaştıkları ancak modern teknolojik aletler sayesinde tespit edilebilmiştir.  Çıplak gözle anlaşılması imkansız olan bu bilimsel verinin Kuran'da bize bildirilmesi Kuran'ın evrenlerin ve Dünya'nın yaratıcısından olduğunun kesin delilidir. 

Aşağıda eski bir Kuran mushafında bu mucizenin yazılışı verilmiştir. (Tübingen, Universitätsbibliothek: Ma VI 165). Tübingen Üniversitesi Müzesinde bulunmaktadır.

https://corpuscoranicum.de/handschriften/index/sure/27/vers/88?handschrift=107

daglarin bulutlar gibi yurumesi dolasmasi kitalarin hareketi tektonik tabakalar kuran eski mushaf tu 

 

En doğrusunu Allah bilir.