Aynı su (H2O) ile sulanan bitki ve ağaçların farklı ürünler vermesi; Yüce Allah’ın ayetleri.

Yüce Allah aşağıdaki ayetlerinde şu şekilde buyurmaktadır;

Kuran Ayet No|Sure No|Ayet No|Ayet

Arapça okunuş

Meal

1709|13|4|وَفِى ٱلْأَرْضِ قِطَعٌ مُّتَجَٰوِرَٰتٌ وَجَنَّٰتٌ مِّنْ أَعْنَٰبٍ وَزَرْعٌ وَنَخِيلٌ صِنْوَانٌ وَغَيْرُ صِنْوَانٍ يُسْقَىٰ بِمَآءٍ وَٰحِدٍ وَنُفَضِّلُ بَعْضَهَا عَلَىٰ بَعْضٍ فِى ٱلْأُكُلِ إِنَّ فِى ذَٰلِكَ لَءَايَٰتٍ لِّقَوْمٍ يَعْقِلُونَ

Ve fîl ardı kıtaun mutecâvirâtun ve cennâtun min a’nâbin ve zer’un ve nahîlun sınvânun ve gayru sınvânin yuskâ bi mâin vâhid, ve nufaddılu ba’dehâ alâ ba’dın fîl ukul, inne fî zâlike le âyâtin li kavmin ya’kılûn.

Ve yerde (Dünya’da) birbirine komşu kıtalar; ve bahçeler üzümlerden; ve ekinler; ve hurmalar; tek köklüler ve tek köklü olmayanlar; sulanır bir suyla; ve fazlalıklı kılarız bir kısmını onun bir kısmı üzerine üründe; doğrusu bundadır mutlak ayetler, akleden bir toplum için.

 

Ne muhteşem bir ayet. Aklını kullanan bir toplum Yüce Allah’ın bu ayetini iyi anlar ve O’nun işaret ettiği ayetleri görmek için bilimsel çalışmalar yapar.

Dünya üzerinde bulunun bir ağaç yada bir bitki aynı suyu kullanmasına rağmen nasıl oluyor da çok farklı ürünler veriyor? Benzer cinste olan ağaçların bile verdiği meyvelerin tatları farklı oluyor.

Bir ağacı ele alırsak;
Kökleri ile topraktan suyu (H2O) emen ağaç yine kökleri aracılığı ile topraktan gerekli olan mineralleri alır. Yaprakları aracılığı ile havadan aldığı CO2 (karbondioksit) gazından elde ettiği karbon atomunu Güneş’ten aldığı enerji ile birbirlerine bağlar (Fotosentez). 6 adet karbon atomunu ardışık bağlar ve bunlara da hidrojen ve oksijen atomlarını ekler. Böylece ortaya bizim için zararlı olan karbondioksit gazından früktoz denilen meyve şekeri ortaya çıkar. Şeker üretimi sırasındaki kimyasal reaksiyon sonucu oksijen üretilir. Bu oksijen de havaya verilir. Bitkiler glikoz, sükroz gibi başka çeşit şekerler de üretebilirler. Ürettiği bu şekerleri depolarlar ve meyve şeklinde ürün verirler. Bu meyveler aslında onların üremesi için hayatî önemi olan tohumları içerirler. Bitkiler bizler için besin kaynağı olan ürünlerini cömert şekilde sunarlar. Benzer durum ekinler (tahıllar, baklagiller) için de geçerlidir. Tahıl ve baklagillerden de bol miktarda sağlıklı protein alırız.

Örnek olarak kuru fasülyeyi verelim;

Ülkemizde yapılan bir çalışmaya göre Türkiye’deki bazı kuru fasülye tiplerinin içerdiği protein ve mineraller incelenmiş. Atatürk Ü.Zir.Fak.Der. 27 (4), 524-529, 1996, İsmail Güvenç ve Fatma Güngör.

turkiye kuru fasulye tipleri

Görüldüğü gibi aynı suyla sulanmalarında rağmen, aynı toprak ve aynı Güneş’e rağmen her bir kuru fasülye türü farklı oranlarda besinler içeriyor.

Bu farklılık dünya üzerindeki tüm bitki ve ağaçlar için geçerlidir.

Yüce Allah bu ağaç ve bitkilerin DNA’sını işaret etmektedir. Aynı kaynakları kullanmalarına rağmen farklı meyveler ve ürünler vermelerinin nedeni DNA’larındaki farklılıklardır.

Tıpkı bizler gibi onların da DNA’sı vardır. DNA çift sarmallı bir yapı olup hücre çekirdeğinin içinde bulunur. DNA bir bilgi deposudur. Genler dediğimiz çok özel bilgileri içerirler. Bu bilgiler sayesinde gerekli olan enzimler ve proteinler sentezlenir. DNA’da bilgisi olmayan bir şey üretilemez. Bitkiler de DNA’larında hangi bilgiler kayıtlı ise o ürünleri, belirli oranlarda üretebilirler. Aynı su ile sulanmalarına rağmen, aynı karbondioksiti ve aynı Güneş ışığını kullanmalarına rağmen DNA’larından bilgiler farklı olduğu için farklı ürünler meydana getirirler.

En doğrusunu Allah bilir.