Ashab-ı Kehf (Yedi Uyurlar) Mağarasının Boylam ve Enlem Değerleri; Afşin/Kahramanmaraş

KUR’AN VE ASHAB-I KEHF (YEDİ UYURLAR)

MAĞARANIN BOYLAM VE ENLEM DEĞERLERİ

 

36 derece 51 dakika 17 saniye doğu boylamı

38 derece kuzey enlemi

Afşin/Kahramanmaraş

Türkiye

türkçe

 Prof. Dr. İbrahim Esinler

https://www.youtube.com/channel/UCIKu03hyOdj8xRCLS7x5-3g

https://kuranmucizeler.com

Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.

© Tüm hakları saklıdır. Kaynak gösterilmek koşuluyla bir kısmı veya tamamı izinsiz bir şekilde paylaşılabilir.

 

Şerefli Kur’an’ımızın 18. suresi olan Kehf surenin 17. ayeti tek tanrıcı 7 gencin sığındığı bir mağara hakkında teknik bilgiler vermektedir. Yüce Allah şöyle buyurmuştur:              

Kur’an Ayet No|Sure No|Ayet No|Ayet

2155|18|17|وَتَرَى ٱلشَّمْسَ إِذَا طَلَعَت تَّزَٰوَرُ عَن كَهْفِهِمْ ذَاتَ ٱلْيَمِينِ وَإِذَا غَرَبَت تَّقْرِضُهُمْ ذَاتَ ٱلشِّمَالِ وَهُمْ فِى فَجْوَةٍ مِّنْهُ ذَٰلِكَ مِنْ ءَايَٰتِ ٱللَّهِ مَن يَهْدِ ٱللَّهُ فَهُوَ ٱلْمُهْتَدِ وَمَن يُضْلِلْ فَلَن تَجِدَ لَهُۥ وَلِيًّا مُّرْشِدًا

Arapça okunuş

Ve tereş şemse izâ taleat tezâveru an kehfihim zâtel yemîni ve izâ garabet takrıduhum zâteş şimâli ve hum fî fecvetin minh(minhu), zâlike min âyâtillâh(âyâtillâhi), men yehdillâhu fe huvel muhted(muhtedi), ve men yudlil fe len tecide lehu veliyyen murşidâ(murşiden).

Meal

Ve görürsün Güneş’i; doğduğu/yükseldiği vakit eğilir mağaralarından onların, sağa doğru; ve battığı (Güneş) vakit makaslar/çaprazlar onları, sola doğru; ve onlar içindedirler bir gedik/bir oyuk onun (mağaranın); işte bu; ayetlerindendir Allah'ın; kimi kılavuzlar doğru yola Allah; öyle ki, o doğru yolu bulandır; ve kimi saptırır, öyle ki, asla bulamazsın ona bir veli (yakın koruyucu); bir doğru yol/bir olgunluk.

 

Toplam 34 Arapça kelime ve 125 Arapça harf içeren bu ayetin harf düzeyinde teknik incelemesi bizlere mağarasının GPS (Global Positioning System) konumunu yüce Allah’ın bir mucizesi olarak metresine kadar vermektedir.

17. ayet işaret ettiği konuya göre 3 kısma ayrılır. 

Ayetin kısmı

İşaret ettiği konu

1. kısım

Ve görürsün Güneş’i; doğduğu/yükseldiği vakit eğilir mağaralarından/oyuklarından onların, sağa doğru.

Güneş'in doğuşu üzerinden mağaranın pozisyonu

Mağara kuzey yarım kürededir.

2. kısım

Ve battığı (Güneş) vakit makaslar/çaprazlar onları, sola doğru; ve onlar içindedirler bir gedik/bir oyuk onun (mağaranın/oyuğun); işte bu.

Güneş'in batışı üzerinden gençlerin pozisyonu 

Gençler mağaranın güneyinde bulunan bir oyuktadır. 

3. kısım

Ayetlerindendir Allah'ın; kimi kılavuzlar doğru yola Allah; öyle ki, o doğru yolu bulandır; ve kimi saptırır, öyleki, asla bulamazsın ona bir veli (yakın koruyucu); bir doğru yol/bir olgunluk.

Yüce Allah’ın 1 ve 2 kısmında işaret ettiği mucizeyi ancak doğru yola kılavuzlananlar anlayacaktır.

1 ve 2. kısım yüce Allah’ın bir mucizesi olacaktır. Doğru yola kılavuzlanan kimseler bu mucizeye tanık olacaktır; saptırılan kimselerse kendilerine asla bir yardımcı ve bir doğru yol bulamayacaklardır.

 

1. kısım;

"Ve görürsün Güneş’i; doğduğu/yükseldiği vakit eğilir mağaralarından/oyuklarından onların, sağa doğru."

“Ve görürsün Güneş’i” işareti önemlidir. Arapça gramer olarak ‘تَرَى ٱلشَّمْسَ’, “tere ş-şemse” geçişindeki ‘تَرَى’ “tere” fiili ikinci şahıs tekil olarak gelmiştir. Sesleniş direkt olarak Muhammed peygamberedir. Bu nedenle ayetleri mağara ashab-ı (yoldaşları) dışında bir kimsenin gözünden okumak durumdayız. Analiz mağara içindeki gençlerin gözünden yapılmamalıdır. Bu nokta çok önemlidir. Bu nedenle mağarayı dışardan gören bir kimse üzerinden analiz yapmak durumundayız. 

Güneş’in doğuşunu izleyen ve Güneş’i mağaradan sağa doğru eğildiğini gören bir kimse mutlak ki kuzey yarım kürededir. Sağ taraf da her zaman güney olur.

Resim 11

Ayetin 1. kısmı mağaranın konumunu Güneş'in doğuşu üzerinden vermiştir. Mağara kuzey yarım kürededir. 

2. kısım; 

"Ve battığı (Güneş) vakit makaslar/çaprazlar onları, sola doğru; ve onlar içindedirler bir gedik/bir oyuk onun (mağaranın/oyuğun); işte bu."

Gençleri makaslayan/çaprazlayan akşam güneşi onları soldan yani kuzeyden (Güneş'in doğuşunu izleyen bir kimsenin solu kuzey olur) çaprazladığına göre mutlak ki bu gençler mağaranın güney yönüne doğru yerleşim gösteren bir oyuğa, bir gediğe, bir boşluğa, bir aralığa saklanmış olmalılardır.

Resim 15

 

Ayetin 2. kısmı gençlerin mağaradaki konumunu Güneş'in batışı üzerinden vermiştir. Gençler mağaranın güneyinde bir oyuktadır.

Ayetin 1. ve 2. kısımları birleştirildiğinde; 

Mağara kuzey yarım kürede olmalıdır. Mağaranın girişi kuzeybatıya bakmalıdır. Mağara girişi sabah güneşi görmeyen; öğle ve ikindi vakti güneş görmeyen, ancak akşam Güneş batmak için eğildiğinde ve Güneş batarken mağara girişinin kuzey yönüne akşam güneşi alan bir mağara olmalıdır. Gençler de mağaranın güneyinde bir oyukta olmalılardır. 

17. ayette 'ayetlerindendir Allah'ın' terkibiyle işaret edilen, yüce Allah'ın mucizelerinden birisine tanık olmaya hazır olun.

Mağaranın GPS koordinatları veriliyor.

1. kısmın teknik analizi;

"Ve görürsün Güneş’i; doğduğu/yükseldiği vakit eğilir mağaralarından/oyuklarından onların, sağa doğru."

Bu bölümde ilk işaret edilen yön doğu yönüdür. Bu nedenle 1. kısmın bizlere işareti mağaranın hangi doğu boylamında olduğu olmalıdır. Not: Doğu-batı yönü ancak boylamda olur. 

Resim 36

1. kısmı oluşturan harflerin detaylı incelenmesi;

tablo 1

 

Cambridge Üniversitesinde bulunan MS 900-1100 tarihlerine tarihlendirilmiş eski bir Kur’an mushafında 18:17 ayetinde yukarıda gösterilen 1. kısmın yazılışını görmektesiniz (MS Or. 771). 1. kısmı oluşturan 9 kelime parantez içine alınmıştır. Her bir kelimedeki harf sayısı kelimenin yanında verilmiştir. Arapça sağdan sola doğru yazılır.  https://corpuscoranicum.de/en/manuscripts/1587/page/9r?sura=18&verse=17

Resim 38

Mağara 36 derece doğu boylamında olmalıdır.

Ayetin 1. kısmının işaretiyle anlarız ki mağara aşağıda gösterilen çizginin üzerinde bir yerde olmalıdır.

Resim 39

2. kısmının teknik analizi;

2. kısmın işaretinin enlem olması beklenir. Çünkü boylam 1. kısımda ilk olarak doğu yönünün işaret edilmesiyle işaret edilmişti. Bir yer hem doğu boylamında hem de batı boylamında bulunamayacağına göre 2. kısımda enlem bilgisinin verilmesi beklenir. 2. kısımda enlem işaretinin sol yönle yani kuzey yönü olarak işaret edildiği görülür (kuzey yarım kürede Güneş’in doğuşunu izleyen bir kimsenin solu her zaman kuzey olur).

Resim 41

 

2. kısmı oluşturan harflerin detaylı incelenmesi;

tablo 2

 

Cambridge Üniversitesinde bulunan MS 900-1100 tarihlerine tarihlendirilmiş eski bir Kur’an mushafında 18:17 ayetinde yukarıda gösterilen 2. kısmın yazılışını görmektesiniz (MS Or. 771). 2. kısmı oluşturan 10 kelime parantez içine alınmıştır. Her bir kelimedeki harf sayısı kelimenin yanında verilmiştir. Arapça sağdan sola doğru yazılır. https://corpuscoranicum.de/en/manuscripts/1587/page/9r?sura=18&verse=17

Resim 43

Mağara 38 derece kuzey enleminde olmalı.

Ayetin 2. kısmının işaretiyle anlarız ki mağara aşağıda gösterilen çizginin üzerinde bir yerde olmalıdır.

Resim 44

 

Ayetin 1. ve 2. kısımlarının birlikte işaretiyle anlarız ki mağara aşağıdaki kesişme noktasında olmalıdır.

Resim 46

 

Kesişme noktasına yakından bakış;

Resim 47

Kesişme noktasına daha yakından bakış; Google Earth programıyla.

Resim 48

 

19 mucizesinin tecellisi;

19. kelime olan ‘işte bu’ kelimesi aslında mucizeyi ortaya çıkarmaktadır. Kendisiyle birlikte 9+10=19 kelimeyi yüce Allah’ın bir ayeti yapmaktadır.

Resim 50

 

3. kısım;

"Ayetlerindendir Allah'ın; kimi kılavuzlar doğru yola Allah; öyle ki, o doğru yolu bulandır; ve kimi saptırır, öyleki, asla bulamazsın ona bir veli (yakın koruyucu); bir doğru yol/bir olgunluk.”

Doğru yola kılavuzlanan kimseler 3. kısmın işaretiyle mağaraya doğru daha da yaklaşacaktır.

Resim 54

Ayetin ilk işaret ettiği yön doğu yönüydü. Bu nedenle doğru yola kılavuzlanmanın işaret edildiği 3. kısmı oluşturan 51 harf sayısının mağaranın doğu boylamını bir adım daha detaylı işaret etmesi gerektiği anlaşılır. Bunun da doğu boylamının dakikası olması gerektiği rahatlıkla görülür.

3. kısmı oluşturan harflerin detaylı incelenmesi;

tablo 3

 

38 derece kuzey enlemi; 36 derece 51 dakika doğu boylamına sahip olan yerler beyaz çizgi olarak gösterilmiştir.

Resim 55

Mağarayı metre seviyesinde bulmamızı sağlayacak olan veri de doğu boylamının saniye değeridir. Bu da altın vuruşu yapacak olan ayetin numarasıdır; yani 17 sayısıdır.

Yüce Allah bizleri 17. ayetin işaretiyle hak/gerçek Ashab-ı Kehf Mağarası olan Kahramanmaraş ilinin Afşin ilçesinde bulunan mağaraya kılavuzlamıştır.  

38 derece kuzey enlemi; 36 derece 51 dakika 17 saniye doğu boylamına sahip olan yerler beyaz çizgi olarak gösterilmiştir.

Resim 56

2022 yılı görüntüsü olan Google Earth programında mağara neden yüce Allah'ın işaret ettiği noktadan daha batıda?

Resim 57

 

Görülür ki mağara Yüce Allah’ın işaretinden 34,6 metre daha batıdadır. Bunun nedeni de Anadolu plakasının her yıl batıya olan 1,8 cm kaymasıdır.

Resim 58

34,6 metrelik bir kayma ancak 1922 yılda gerçekleşebilir. Google Earth görüntüsü 2022 yılına aittir. Basit bir hesapla bu gençlerin mağaraya MS 100 yıllarında girdiği anlaşılır.

Ne mutlu Kur’an’a tanık olanlara!

Ne mutlu mağara yoldaşları gibi tek tanrıcı olanlara! Hanif olanlara!

Ne mutlu atalar dinini terk edenlere!

Ne mutlu sadece Kur’an diyenlere!

Akla gelebilecek eleştiriler;

1. 17. ayeti neden 3 parçaya böldünüz? Neden 2 veya 4 parçaya bölmediniz. Kafadan mı böldünüz?

Cevap:

17. ayet dikkatli okunduğunda ayetin 3 farklı şeyi işaret ettiği görülür. Yüce Allah ayeti nasıl bölmemiz gerektiğini bizlere her bir parçanın farklı şeyleri işaret etmesiyle göstermektedir. 1. kısımda Güneş'in doğuşu üzerinden mağaranın pozisyonu işaret edilmiştir. Ayetin 2. kısmındaysa Güneş'in batışı üzerinden gençlerin pozisyonu işaret edilmiştir. 3. kısımdaysa 1 ve 2. kısmın yüce Allah’ın mucizelerinden olacağı; bu mucizeye ancak doğru yola kılavuzlanan kimselerin tanık olacağı, saptırılan kimselerinse kendilerine asla bir yardımcı ve bir doğru yol bulamayacakları işaret edilmiştir.

Yukarıdaki tabloyu burada tekrar verelim.

17. ayet işaret ettiği konuya göre 3 kısma ayrılır. 

Ayetin kısmı

İşaret ettiği konu

1. kısım

Ve görürsün Güneş’i; doğduğu/yükseldiği vakit eğilir mağaralarından/oyuklarından onların, sağa doğru.

Güneş'in doğuşu üzerinden mağaranın pozisyonu

Mağara kuzey yarım kürededir.

2. kısım

Ve battığı (Güneş) vakit makaslar/çaprazlar onları, sola doğru; ve onlar içindedirler bir gedik/bir oyuk onun (mağaranın/oyuğun); işte bu.

Güneş'in batışı üzerinden gençlerin pozisyonu 

Gençler mağaranın güneyinde bulunan bir oyuktadır. 

3. kısım

Ayetlerindendir Allah'ın; kimi kılavuzlar doğru yola Allah; öyle ki, o doğru yolu bulandır; ve kimi saptırır, öyleki, asla bulamazsın ona bir veli (yakın koruyucu); bir doğru yol/bir olgunluk.

Yüce Allah’ın 1 ve 2 kısmında işaret ettiği mucizeyi ancak doğru yola kılavuzlananlar anlayacaktır.

1 ve 2. kısım yüce Allah’ın bir mucizesi olacaktır. Doğru yola kılavuzlanan kimseler bu mucizeye tanık olacaktır; saptırılan kimselerse kendilerine asla bir yardımcı ve bir doğru yol bulamayacaklardır.

 

Açık ve net olarak görüldüğü üzere ayet işaret ettiği konu açısından 3 parçaya mecbur olarak bölünür. 2’ye bölünemez. 4 veya daha fazla parçaya da bölünemez. Bu 3 parçanın harf sayısı da mucizeyi tecelli ettirir.

2. ‘Zâlike’ ‘ذَٰلِكَ’ ‘işte bu’ kelimesini neden 2. kısma aldınız? Neden 3. kısma almadınız?

Cevap:

‘Zâlike’ ‘ذَٰلِكَ’ kelimesi ‘işte bu’ demektir. Bu kelime ayetin 19. kelimesi olup 1. ve 2. kısımda 9 ve 10 kelime olacak şekilde iki parçanın oluşmasını sağlar.

9 ve 10 sayıları incelendiğinde hemen görülür ki bu iki sayı da özel olarak seçilmiştir.

9 sayısı tek tam sayıların sonuncusudur; âhiridir. 10 sayısıysa onluk sistemin ilkidir; evvelidir.   

57:3 O’dur evvel/ilk ve âhir/son; ve zahir/görünen; ve batın/gizli; ve O’dur her şeyi bilen.

9 kelime+10 kelime=19 kelime

19 sayısının şerefli Kur’an’da büyüklerden bir mucize olduğu açık ve net olarak bildirilmiştir. 19 mucizesi gerçekten büyüklerden bir mucizedir.  

19 sayısı da tek Allah’ı işaret etmektedir.

1+9=10

1+0=1 (Tek Allah)      

Bu kelime 3. kısma dahil edildiğindeyse 19. kelime olma özelliği kaybolur. Ayetin 20. kelimesi olur.  1. ve 2. kısmın kelime sayısıysa aşağıdaki gibi olur.   

9+11=20

19 mucizesine bir işaret olmaz. 20 sayısının da teklikle bir bağlantısı yoktur.

‘Zâlike’ ‘ذَٰلِكَ’ ‘işte bu’ kelimesinin 1 ve 2 parçanın sonunda olması ve 2. parçaya dahil olması daha mantıklıdır. 19. kelime olan ‘işte bu’ kelimesi kendisiyle birlikte 19 kelimenin yüce Allah’ın bir mucizesi olacağını daha iyi vurgular. İşte bu 19 kelime mucize olacaktır. 

3. kısmın ‘ayetlerindendir Allah'ın’ şeklinde başlaması daha uygundur. Ayetlerinden olan şey 1 ve 2 parçayı oluşturan 19 kelime olacaktır.    

Neden 3 kısmı oluşturan 9 kelime, 10 kelime ve 15 kelimelerinin sayıları olan 9, 10 ve 15 sayılarını kullanmadınız? Onun yerine harf sayıları olan 38, 38 ve 51 sayılarını kullandınız.

Cevap:

Yüce Allah’ın mucizelerini incelerken bir sistematik içinde yani bir materyal metot yöntemi içinde hareket etmemiz gereklidir. Bir analize başlarken işimize geldiği zaman kelime sayısını kullanıp, işimize geldiği vakit harf sayısını kullanma yapamayız. Bir veriyi incelerken sonuna kadar aynı yöntemi uygulamalıyız. Kelime sayımları üzerinden ilerleyeceksek sonuna kadar kelime sayımları üzerinden ilerlemeliyiz. Harf sayıları üzerinden ilerleyeceksek de sonuna kadar harf sayıları üzerinden ilerlememiz gereklidir.

Yüce Allah kelimelerin ifade ettiği anlamla ayeti 3 kısma ayırdı. Kelimeler görevini yaptı. Beklenir ki GPS verileri harf analiziyle yapılmalıdır. GPS analizi için bu nedenle parçaların harf sayıları olan 36, 38 ve 51 kullanıldı.

Ayet sayısı olan 17’i neden GPS verisinin saniyesi olarak kullandınız?

Cevap:

17 sayısını kullanmadığımızda da yüce Allah’ın sadece 3 sayıyla gerçek mağaranın konumunu gösterdiğini, diğer mağaralardan ayırdığını görmekteyiz. Ancak ayetin kendisi altın vuruşu yapmıştır. Ayetin numarası olan 17 sayısı son noktayı koymuş ve mağarayı metre düzeyinde işaret etmiştir. 17 sayısı ayetin bütününü temsil eder. Mutlak ki 17. ayet altın vuruşu yapmalıdır.

Yüce Allah mağaranın konumunu neden doğu boylamının dakika ve saniyesiyle işaret etti? Neden kuzey enlem dakika ve saniyesini de vermedi?

Aslında bu durum Yüce Allah’ın yüceliğine bir delildir. Yüce Allah kuzey enleminde sadece 38 derece verdi. Kuzey enlemini dakika ve saniyesini vermedi. Bunu yerine doğu boylamı üzerinden dakika ve saniye verisini verdi. Mutlak ki bu da yüce Allah mağarayı sadece 4 sayı ile göstermek istemesindendir. Aksi halde 6 sayı gerekecekti. 4 sayıyla yani 36, 38, 51 ve 17 sayılarıyla mağarayı bizlere göstermiş oldu. Fazladan iki sayıya gerek yoktur.

Ashab-ı Kehf kıssasını dersler olarak anlattım. Oynatma listesini aşağıda bulabilirsiniz. 

En doğrusunu yüce Allah bilir.