‘Ant olsun fecre; ve on geceye; ve çift sayılıya ve tek sayılıya; ve geceye akıp-gittiği zaman.’: 23 kromozomlu bir yumurtanın 23 kromozomlu bir sperm ile döllenerek 46 kromozomlu zigot oluşturma şansının en yüksek olduğu 11. geceye işaret.

Yüce Allah aşağıdaki âyetlerinde şu şekilde buyurmaktadır;

Kuran Âyet No|Sure No|Âyet No|Âyet

Arapça okunuş

Meal

5992|89|1|وَٱلْفَجْرِ

Ve l-fecr.

Ant olsun fecre.

5993|89|2|وَلَيَالٍ عَشْرٍ

Ve leyâlin aşr.

Ve on geceye.

5994|89|3|وَٱلشَّفْعِ وَٱلْوَتْرِ

Ve ş-şef'ı ve l-vetr.

Ve çifte ve teke.

5995|89|4|وَٱلَّيْلِ إِذَا يَسْرِ

Vel leyli izâ yesr.

Ve geceye, akıp-gittiği vakit.

5996|89|5|هَلْ فِى ذَٰلِكَ قَسَمٌ لِّذِى حِجْرٍ

Hel fî zâlike kasemun lizî hicr.

Bunun içinde mi akıl sahibi için bir kasem?

 

(ٱلْفَجْر) l-fecr kelimesi kökü (فجر) yarılmak-çatlama (cleavage), bozuşmak-ayrılmak (break up), su ya da sıvı bir şeyin akmasına izin vermek (let (water or and the like) flow, pour forth), serbest bırakmak (unleash), fışkırmak (gush out), aniden düşme-alçalma (descent suddenly), dawn (şafak-günün ağarması), başlangıç (outset-beginning), başlama (start) anlamındadır. Hans Wehr 4th ed., page 816 (of 1303)

(ٱلشَّفْعِ) şşef'i kelimesi kökü (شفع) çiftlemek (to double), çift sayı (even number) Hans Wehr 4th ed., page 558 (of 1303)

(ٱلْوَتْرِ) lvetri kelimesi kökü (وتر) tek sayı (odd-uneven) anlamındadır. Hans Wehr 4th ed., page 1227 (of 1303)

(يَسْرِ) yesri kelimesi kökü (سري) gece yolculuğu (to travel by night), gece yola çıkmak-ayrılmak (depart at night), akmak (elektrik akımı), çıkmak (go out) anlamındadır. Hans Wehr 4th ed., page 476 (of 1303)

 

Yukarıdaki 89:1-4 ayetlerinde işaret edilenlerin 89:5 ayetinde akıl-kavrayış-anlama yetisi olan insanlara bir kasem olduğu bildirilmektedir. Kasem demek bir işaret demektir. Yüce Allah kasem eder. Kasem esasen yeminden farklıdır. Yüce Allah kasem ayetleri ile insanların dikkatini çeker. Kasem ayetleri olarak bilinen bu ayetler Kuran’ın Yüce Allah katından geldiğini ispat eden ayetlerdir. Çoğunluğu müteşâbih olup çoklu anlamlardadır. Bilimsel verileri işaret ederek Kuran’ın Allah katından olduğuna delil olarak yine Yüce Allah tarafından sunulurlar.

Diğer bir deyiş ile 1-4 ayetlerindeki kasem ayetleri önemli bilimsel verilere işaret etmelidir.

Uzun yıllar bu ayetlerin neyi ifade ettiği anlaşılamadı. Bir gün Mustafa Kılavuzoğlu kardeşimle Kuran üzerine tartışırken bana Fecr 1-4 ayetlerinin kadın-erkek üreme sistemi ile ilgili olabileceğini söyledi. Gerçekten, bir kadın doğum uzmanı olarak neden daha önceden düşünemedim diye hayıflandım. Araştırmayı detaylandırdığımda Yüce Allah’ın gerçekten üreme sistemini ve insanın yaratılışını işaret ettiğini anladım.

Şimdi Allah’ın izni ile ayetleri inceleyelim;

1. ayetteki (ٱلْفَجْر) l-fecr kelimesi çok önemlidir. Bu kelime şafak anlamındadır. Ancak tek anlamı bu değildir. Başka anlamları da mevcuttur. Yukarıdaki anlamlar incelendiğinde; başlama-başlangıç anlamı yanında yarılmak-çatlama, bozuşmak-ayrılmak, su ya da sıvı bir şeyin akmasına izin vermek, serbest bırakmak, fışkırmak, aniden düşme-alçalma anlamları düşünüldüğünde bir kadının âdet kanamasının başlaması (ٱلْفَجْر) l-fecr kelimesinin anlamlarını tam olarak yansıtır.

2:60 ayetinde de aynı kökten olan 'fenfeceret' 'öyle ki, fışkırdı' kelimesi Musa peygamberin taşa vurduğunda fışkıran su için kullanılmıştır.

Bozuşup-ayrılan, serbest kalarak aşağı doğru akan, rahmin kasılması ile rahmin ağzından vajinaya fışkıran âdet kanının akmaya başlaması (ٱلْفَجْر) l-fecr’dir.

Bilimsel olarak kadının âdet görmeye başlaması şu şekilde olur.

Kabarmış, kalınlığı artmış olan rahim iç zarındaki damarlar gebelik oluşmayınca büzüşürler ve rahim iç zarının fonksiyonalis tabakası denilen tabakanın kan akımını keserler. Kanlanamayan fonksiyonalis tabakası bozulur ve bazalis tabakasından yarılarak ayrılır ve rahim içinden vajinaya doğru akmaya başlar. Rahim aralıklı olarak kasılarak bu âdet kanını vajinaya doğru fışkırtır.   

Aşağıdaki resimlerde âdet kanının nasıl akmaya başladığı gösterilmiştir.

ve geceye 10 geceye kasem

Adet kanamasının ultrason olarak gösterilmesi.

ve fecr fecr suresi kadin adet gormesi

 

89:2 ayetindeki ‘Ve on geceye.’ işaret;

Bu ayette bir kadının âdet kanamasının başlamasından sonraki 10 gece işaret edilmiştir. 10 gece sonra ne oluyor? Yani âdetin başladığı günden itibaren sayarsak 10 gece sonra kadında ne gibi bir değişiklik oluyor?

Bunu anlamak için bir sonraki ayetleri anlamamız ve birlikte yorumlamamız gereklidir.

89:3 ayetinde ‘Ve çift sayılıya ve tek sayılıya.’ işaret vardır. Hemen sonraki ayette ‘Ve geceye akıp-gittiği zaman.‘ işaret edilmiştir.

Açıkça görülür ki; kadın âdet görmeye başlamasından (l-fecr) 10 gece geçmesinden sonraki 11. geceye özel bir vurgu vardır. 11. gece akıp giden gece olarak işaret edildiğine göre 11. gecede gerçekleşen bir olayın önemli olduğunu anlıyoruz. Ayrıca bu 11. gecede gerçekleşen olayın çift ve tek bir şeylerle ilgili olduğunu anlıyoruz.

Lafı uzatmadan hemen söyleyelim;

11. gecede, 12. günün sabahına kadar gerçekleşen ve gecenin akıp-gitmesi ile tamamlanan olay (12. gün sabahına uyanış) kadın ve erkeğin cinsel ilişkisidir. 11. gece 12. günün sabahına kadar devam eder.

11. gece (12. gün sabahına kadar) yapılan bu cinsel ilişki kadının âdetinin başka günlerinde yapılan cinsel ilişkiden farklıdır.

11. gecede (12. gün sabahına kadar) gerçekleşecek olan cinsel ilişki çok önemlidir, çünkü modern bilimsel çalışmalara göre tüm âdet dönemi içerisinde âdetin 12. günü kadının gebe kalma olasılığı en yüksek seviyesine ulaştığı gündür.

Aşağıdaki bilimsel çalışmada kadınların gebe kalma olasılığı en yüksek olduğu günün 12. gün olduğu görülmektedir. Prospektif yapılan bu çalışmada 221 sağlıklı gebe kalmak isteyen kadında toplam 696 mentrüal dönem takip edilmiş. Aşağıda görüldüğü gibi normal âdet görenlerde döllenme ve dolayısı ile doğurganlık şansının 12. günde en yüksek orana çıktığı tespit edilmiş.

Ayette 11. geceye vurgu var. 11. gece 11.günün ve 12. günün içindedir. 12. günün sabahına kadar 11. gece devam eder. Çalışmada gece yerine gün verileri verildiği için gece ile ilgili daha spesifik bilgi alamıyoruz. Ancak çalışma sonuçları ile ayetin verdiği bilgiler paraleldir. Literatürde gece yapılan cinsel ilişki ile gündüz yapılan cinsel ilişki arasında doğurganlık açısından yapılmış bir çalışma yok. Yüce Allah geceye vurgu yaptığına göre gece yapılan cinsel ilişki doğurganlık açısından daha faydalı olabilir. Gece yapılan ilişki sonrası kadın uyuyacaktır. Yatar pozisyonda olacaktır. Vajinaya atılan spermlerin rahim içine girmesi ve tüpleri geçerek yumurtalıklara ulaşması daha olası olabilir. Gündüz yapılan ilişkilerde kadın ayağa kalkıp günlük hayatına devam ettiği için vajinaya atılan sperm vajinadan dışarı akabilir. Gebelik oranı azalabilir.   

Çalışmanın künyesi; The timing of the “fertile window” in the menstrual cycle: day specific estimates from a prospective study, Allen J Wilcox, David Dunson, Donna Day Baird, BMJ VOLUME 321 18 NOVEMBER 2000. 

 dollenme ve kuran 10 geceye 11 gun en yuksek gebelk orani var 12 gun

 

Çift sayılı olan şey nedir? Tek sayılı olan şey nedir? Üreme ile ne ilgileri vardır?

Bu ayet 2 şekilde anlaşılabilir;

1. anlayış;

Ayette çift olarak işaret edilen 2 adet üreme hücresidir. Yani 2 adet gamettir. 1 tanesi erkeğin spermi, diğeri ise kadının yumurtasıdır. Tek olarak işaret edilen ise bu iki hücrenin birleşmesi ile oluşan tek zigot hücresidir.

Tek olan zigot hücresi bu çift hücrenin birleşmesi yani döllenmesi sonrası oluşur. 2 adet hücrenin DNA’ları birleşerek tek DNA olur. Ayette neden önce çiftin, sonra tekin işaret edildiğini de açıklar.

ciftvetek zigot

2. anlayış;
Tek sayılı olan şey 23 kromozoma sahip olan gamet (üreme) hücreleridir. Yani 23 kromozomlu sperm hücresi (erkek üreme hücresi) ve 23 kromozomlu kadın yumurta hücresi (kadın üreme hücresi). Kadın ve erkek üreme hücreleri olan gametler çok özel hücrelerdir. Bu hücreler erkeklerde testislerde, kadınlarda yumurtalıklarda bulunur. Normal bir insan hücresinde 46 kromozom mevcuttur. Erkek sperm hücresi ve kadın yumurta hücresinde ise 23 kromozom mevcuttur. Bu durum nesillerin oluşabilmesi için çok önemli ve gereklidir. Çünkü bir sperm hücresi bir kadın yumurta hücresi içine girdiğinde spermin taşıdığı 23 kromozom kadın yumurtasının taşıdığı 23 kromozom ile tam olarak karşılıklı eş haline gelir ve döllenmiş olan zigot adı verilen hücreyi oluştururlar. Bu hücre artık 46 kromozom içerir. Bu hücre bölünerek embriyo haline gelir ve rahim iç zarına yapışarak rahimde büyür ve bir bebek halini alır.

ve cifte ve teke

Yüce Allah 89:3 ayetinde tek sayılı olan 23 kromozomlu sperm hücresi ile, yine tek sayılı olan 23 kromozomlu kadın yumurta hücresinin birleşmesi ile oluşan çift sayılı 46 kromozomlu zigot hücresine, dolayısı ile döllenmeye (fertilizasyon) işaret etmiştir.

10 geceye işaret sonrası gelen akıp-geçen 11. geceye (12. gün sabahına kadar) vurgu bu döllenmenin en yüksek olasılık ile gerçekleştiği zamanın 11. gecede (12. gün sabahına) olmasına işarettir.

İşte Yüce Allah’ın müteşâbih ayetler olan 89:1-4 ile mesajı budur. Aklı olan, kavrayan insanlar Yüce Allah’ın bu kaseminde, bu işaretinde bilimsel delilleri görürler ve Kuran’ın Yüce Allah katından olduğunu kesin olarak bilirler.

Özetle;

Fecr 1-4 ayetleri insanın yaratılışı ile ilgilidir. Kadının âdet kanamasının başlamasından 10 gece geçtikten sonra gelen 11. gecede (12. gün sabahına kadar) kadın en doğurgan (en gebe kalabilir) olduğu gündedir. 11. gece (12. gün sabahına kadar) yapılan cinsel ilişki çift hücreyi tek hücre yapacak olan bir işlemin ilk adımıdır. Ya da tek sayılı kromozoma (23) sahip olan sperm ile yine tek sayılı kromozoma (23) sahip yumurtanın birleşerek (döllenerek) çift sayılı kromozoma (46) sahip zigot oluşturacak işlemin ilk adımıdır.

En doğrusunu Allah bilir.