“Ve selamlandığınız zaman bir selam ile, o durumda selamlayın ondan daha güzeliyle; yahut iade edin onu”

Yüce Allah aşağıdaki 4:86 âyetinde şu şekilde buyurmaktadır;

Kuran Ayet No|Sure No|Ayet No|Ayet

Arapça okunuş

Meal

579|4|86|وَإِذَا حُيِّيتُم بِتَحِيَّةٍ فَحَيُّوا۟ بِأَحْسَنَ مِنْهَآ أَوْ رُدُّوهَآ إِنَّ ٱللَّهَ كَانَ عَلَىٰ كُلِّ شَىْءٍ حَسِيبًا

Ve izâ huyyîtum bi tahıyyetin fe hayyû bi ahsene minhâ ev ruddûhâ. İnnallâhe kâne alâ kulli şey’in hasîben.

Ve selamlandığınız zaman bir selam ile, o durumda selamlayın ondan daha güzeliyle; yahut iade edin onu; doğrusu Allah olmuştur herbir şey üzerine hesaplayan.

 

(حُيِّيتُم) huyyîtum, (بِتَحِيَّةٍtahıyyetin ve (حَيُّوا۟hayyû kelimeleri kökü (حيي) selamlamak (greet), esenlemek-selamlamak (salute), 'hayyuka Allahu' ‘Allah canını esirgesin’ anlamındadır. Steingass, page 306 (of 1241).

Selamlamak insanlık tarihi kadar eskidir. Selamlama bir bireyin varlığının diğer birey veya bireylere ilan edilmesidir. Daha önceden tanışan bireyler arasında iletişim yollarının direkt olarak açık olduğunun bir göstergesi olmakla birlikte daha önceden tanışmayan bireylerin arasında bu iletişim kapısını açma anahtarıdır. Bireyler arasında düşmanca bir duygunun olmadığının ilanıdır.

Selamlama konuşarak yapılabilirken el, kolkafa, göz hareketleri ile de yapılabilir. Selamlama yapmayan insan toplumu yoktur. Yüce Allah ayette insanlar için çok önemli olam selamlaşma konusunda bize işaret veriyor.

Bir selamlama aldığımızda onun aynısı veya benzeri ile selamlama yapmalıyız veya daha güzeli, daha iyisi ile selamlama yapmalıyız. Bu uygulama toplumda insan ilişkilerinin sağlıklı gelişebilmesi için şarttır.  

Ayetten çok rahatlıkla şu da anlaşılır; ilk selamı almak ve karşılık vermek önemli olduğu kadar ilk selam vermek de önemlidir.

En doğrusunu Allah bilir.