Yüce Allah 24:45 ayetinde şu şekilde buyurmaktadır;
Kuran Ayet No|Sure No|Ayet No|Ayet Arapça okunuş Meal |
2834|24|45|وَٱللَّهُ خَلَقَ كُلَّ دَآبَّةٍ مِّن مَّآءٍ فَمِنْهُم مَّن يَمْشِى عَلَىٰ بَطْنِهِۦ وَمِنْهُم مَّن يَمْشِى عَلَىٰ رِجْلَيْنِ وَمِنْهُم مَّن يَمْشِى عَلَىٰٓ أَرْبَعٍ يَخْلُقُ ٱللَّهُ مَا يَشَآءُ إِنَّ ٱللَّهَ عَلَىٰ كُلِّ شَىْءٍ قَدِيرٌ Vallâhu halaka kulle dâbbetin min mâin, fe minhum men yemşî alâ batnihi ve minhum men yemşî alâ ricleyni ve minhum men yemşî alâ erbain, yahlukullâhu mâ yeşâu, innellâhe alâ kulli şey’in kadîr. Ve Allah yarattı her bir canlıyı/bir hareketliyi/bir debeleneni sudan; öyle ki onlardan kimi yürür karnı üzerinde; ve onlardan kimi yürür iki ayak üzerinde; ve onlardan kimi yürür dört (ayak) üzerinde; yaratır Allah dilediğini; doğrusu Allah her şey üzerine güç yetirendir. |
Yeryüzünde 4’den fazla ayakları olan hareketli canlılar vardır. Hepimizin bildiği kırkayakların çok sayıda ayakları vardır örneğin. Dört ayaktan fazla ayakları olan yüzlerde hareketli canlı vardır muhtemelen. Yüce Allah’ın 24:45 ayetinde neden ayak sayısını daha da artırmadığı bazı kişiler tarafından sorulmaktadır.
Ancak ayet dikkatli okunduğunda ayette geçen ‘onlardan kimi’ ‘minhum men’ tamlaması onlardan bazı hareketli canlıları işaret etmektedir. Bir oran bildirmemekle birlikte kesinlikle bütünü işaret etmez. Türkçe olarak da çok rahat anlaşılacağı gibi bazı hareketli canlılar karınları üzerinde sürünür, bazıları 2 ayak üstünde ve bazıları da 4 ayak üstünde hareket eder. Ancak ayetten hareket eden sadece bu bacak sayılarına sahip canlılar vardır, bacak sayısı daha fazla hareketli canlı yoktur diye bir anlam çıkarmak imkansızdır. Zaten kesinlikle yanlış olur.
Yüce Allah hareket eden canlıların bacak sayılarının tamamını ayette saymış olsa yüzlerce farklı ayak sayısını sayması gerekecekti. Hatta evrende ‘exoplanet’ olarak bilinen güneş sisteminiz dışı gezegenlerde belki de trilyonlarca haraketli ve ayak sayıları bilinemeyen canlı vardır.
Yüce Allah bu canlıların ayak sayılarını saymaya kalksa ayet onlarca sayfa tutan bacak sayıları ile dolacaktı. Kuran biyoloji kitabı değildir.
Ayetin amacı çok net görülmektedir;
Hareketli canlıların bazıları karınları üzerinde hareket eder, bazıları da farklı bacak sayıları ile hareket eder. Bu kadar basit.