Bakmazlar mı yeryüzüne ne kadar bitkiler yetiştirdik orada her cömert çiftten-eşten?

Yüce Allah 26:7 ve 31:10 âyetinde şu şekilde buyurmaktadır;

Kuran Âyet No|Sure No|Âyet No|Âyet

Arapça okunuş

Meal

2937|26|7|أَوَلَمْ يَرَوْا۟ إِلَى ٱلْأَرْضِ كَمْ أَنۢبَتْنَا فِيهَا مِن كُلِّ زَوْجٍ كَرِيمٍ

E ve lem yerev ilel ardı kem enbetnâ fîhâ min kulli zevcin kerîm.

Bakmazlar mı yere/yeryüzüne; nice bitirdik orada her cömert çiftten?

3477|31|10|خَلَقَ ٱلسَّمَٰوَٰتِ بِغَيْرِ عَمَدٍ تَرَوْنَهَا وَأَلْقَىٰ فِى ٱلْأَرْضِ رَوَٰسِىَ أَن تَمِيدَ بِكُمْ وَبَثَّ فِيهَا مِن كُلِّ دَآبَّةٍ وَأَنزَلْنَا مِنَ ٱلسَّمَآءِ مَآءً فَأَنۢبَتْنَا فِيهَا مِن كُلِّ زَوْجٍ كَرِيمٍ

Halakas semâvâti bi gayri amedin terevnehâ ve elkâ fîl ardı revâsiye en temîde bikum ve besse fîhâ min kulli dâbbeh, ve enzelnâ mines semâi mâen fe enbetnâ fîhâ min kulli zevcin kerîm.

Yarattı gökleri gördüğünüz bir destek olmadan; ve attı yere/yeryüzüne sabitleyiciler; sarsar (yer) sizleri diye; ve yaydı orada her canlıyı; ve indirdik gökten bir su; öyle ki bitirdik orada her cömert çiftten.

            

(أَنۢبَتْنَا) enbetna ve (فَأَنۢبَتْنَا) feenbetna kelimeleri kökü (نبت) bitki büyütmek-yetiştirmek (to grow of plants), filizlenmek (sprout), tohumlamak (seed) anlamındadır.  Hans Wehr 4th ed., page 1100 (of 1303)

(زَوْجٍ) zevcin kelimesi kökü (زوج) çift (pair), (couple), çift olmak için bir araya gelen (come together to forming a pair) anlamındadır.  Hans Wehr 4th ed., page 447 (of 1303)

(كَرِيمٍ) kerimin kelimesi kökü (كرم) cömertlikte üstün olan-bonkörlük (surpass in generosity), eli açık-cömert (liberality) anlamındadır.  Steingass, page 882 (of 1241)

Ne muhteşem bir ayet!

Ne cömertsin Yüce Allah’ım!

(فَأَنۢبَتْنَا) feenbetna ve (أَنۢبَتْنَا) enbetna kelimeleri kökü bitki yetiştirmek, bitkilerin tohumlanması, bitkilerin büyümesi anlamındadır. Ayettin son bölümü ve bu makalenin konusu olan durumda Yüce Allah bitkilerin yetişmesini işaret etmiştir.

Yüce Allah açıkça bitkilerin en önemli özelliklerine vurgu yapmıştır;

  • Çiftler (dişi-erkek) halindedirler.
  • Cömerttirler.

Çiftler (dişi-erkek) halinde olmak ne demek?

Antik dönemlerde memeli hayvanların eşler halinde oldukları biliniyordu. Yani dişi ve erkek oldukları. Bu dişi ve erkek hayvanlar çiftleşiyorlar ve yeni nesiller oluşturuyorlardı. Bu durumu eski insanlar görüyorlardı. Ancak Kuran’ın indiği dönemde yaşayan insanlar bitkilerin de tıpkı hayvanlar gibi çiftler halinde (dişi ve erkek) olduklarını kesinlikle bilmiyorlardı. Bu bilgi modern botanik biliminin gelişmesi ile yaklaşık olarak ancak 150 yıl önce keşfedilmiştir. Buna rağmen Kuran’da Yüce Allah bitkilerin de çiftler halinde (dişi-erkek) olduğunu bildirmiştir. Yani bitkilerin de dişi ve erkek halinde olduklarını ve yeni nesillerin çiftleşme ile gerçekleştiğini Kuran bildiriyor.

Bitkilerin dişi ve erkek olarak çiftler halinde bulunmaları;

Bitkilerin çiçeklerinde bulunan dişi veya erkek organlarına göre cinsiyetleri belirlenir. Bazı çiçekler hem erkek hem de dişi üreme organını aynı çiçek üstünde (iki eşeyli) bulundururlar (meyveler: elma, armut, şeftali, erik, portakal; sebzeler: domates, biber, patlıcan, fasulye). Bazı bitkilerin çiçekleri sadece erkek, ya da sadece dişi üreme organlarını içerir (tek eşeyli). Sadece erkek ve sadece dişi çiçekler aynı ağaç üzerinde bulunuyorsa buna bir evcikli tür denir (fındık, ceviz, kestane, dut). Sadece erkek ve sadece dişi çiçekler ayrı ağaç üzerinde bulunuyorsa buna iki evcikli tür denir (antepfıstığı, incir, hurma, kivi).

Aşağıdaki resimde bir çiçekte hem erkeklik organını, hem de dişi organını taşıyan bir bitkinin çiçeği gösterilmiştir.

kerim ciftler halinde bitirme hermafrodit ureme bitki

Her ne olursa olsun bitkilerin dişi ve erkek olarak cinsiyetleri vardır ve Yüce Allah’ın buyurduğu gibi çiftler-eşler olarak yaratılmıştır. 

Şu soru akla gelebilir;

Çiçeksiz olan bitkiler de çiftler şeklinde midir? Yani dişil ve eril yapıları var mıdır?

Bu gruba örnek olarak eğrelti otlarıfern’ ve kara yosunlarımosses’ verilebilir. Bu bitkiler tohum üretmezler. Bu bitkiler çiçek açmak yerine spor üreterek nesillerini devam ettirirler. Sporlar çok küçük canlı hücrelerdir. Bu sporlar ‘prothallus’ isimli bir yapıya dönüşür. Bu yapının altında sperm ve yumurta üreten iki organ vardır. Kendi kendini dölleyerek fertilize eder ve ‘sporophyte’ oluşturur. Bu da bitkiye dönüşür.

Aşağıdaki resimde çiçeksiz bir bitkinin sporlar ile üremesi gösterilmiştir. Görüldüğü gibi sporlarda bile dişi ve erkek vardır.

ciceksiz bitkiler spor ile dollenir sperm yumurta

Bitkilerin kerim (cömert) olması;

Gerçekten de bitkilerin çok cömert olduklarını görüyoruz. Örnek olarak; toprağa dikilen tek bir elma tohumu başka hiçbir şeye ihtiyaç duymadan (kendi kendisini dölleyerek) ortalama 80-150 elma verir. 

Bir domates bitkisinden (tek bir kökten) 55 kilo kadar domates toplanabilir. 1 mandalina ağacı ortalama 100 kilo mandalina verir.

Daha ne yapsınlar! Bundan daha cömert ne var!

Sadece toprak, ayette bildirildiği gibi su ve güneş ışığı.   

Yüce Allah gerçekten çok kerimdir. Çok cömerttir.

En doğrusunu Allah bilir.